Apolitični

Modri kavez u Splitu, jednodnevno gostovanje za blagdan svetog Nikole

Modri kavez u Splitu, jednodnevno gostovanje za blagdan svetog Nikole

Dokumentarni film o životu pomoraca i njihovih obitelji, gotovo endemski uradak Brune Bajić, prve žene magistrice filma i kćerke kapetana, ponovno je u Cineplexxu piše Dalmacija News
Modri kavez je stigao u Split na jednodnevno “gostovanje”, više od simbolike je prikazivanje dokumentarca o životu pomoraca i njihovih obitelji “one time only” u Cineplexx kinu na blagdan svetog Nikole.

Modri kavez u Splitu, jednodnevno gostovanje za blagdan svetog Nikole


Premijera filma je inače upriličena krajem listopada prošle godine pa je potom uslijedila “turneja” uzduž obale, u svim većim gradovima dokumentarac mlade splitske redateljice Brune Bajić punio je dvorane te se u studenom vratio kući. No, tjedan dana bilo je premalo, zbog interesa publike projekcije su održane još nekoliko “bonus” dana. Svojevrsna garancija kvaliteti filma, onima koji još nisu pogledali dokumentarac, može biti priznanje portala dokumentarni.net koji ga je uvrstio u top 10 hrvatskih dokumentarnih filmova 2015. godine, ali možda i puno bitnije, autorica filma je više od 30 godina kćerka kapetana duge plovidbe koja je sve elemente života obitelji pomoraca i sama proživjela, ali i prva žena magistrica filma)… Plus dvije godine istraživanja, snimanje materijala i intervjua s pomorcima. U svemu joj je pomagala majka, Žana Bajić, akademska umjetnica i producentica filma – Modri kavez odiše ambijentom stvarnog života pomoraca, njihovih obitelji obilježenih stalnim odlascima i dolascima, teškom i odgovornom radu, prijateljstvu, otuđenosti, ukratko svemu onom posebnom što čini svakodnevicu pomoraca.


Prikazivanje počinje u 18,15 sati 6. prosinca, a sve goste očekuje i prigodno iznenađenje jer je to dan zaštitnika pomoraca. Vrijedi napomenuti i kako će se projekcija Modrog kaveza održati u Dubrovniku, još jednom bastionu hrvatskog pomorstva, također 6. prosinca, u 21 sat.