Apolitični

Močvarni čempres – spomenik prirode

Biljni svijet na području grada Solina obuhvaća nekoliko pojasa. Na podnožju nalazimo zeleni pojas bujne mediteranske vegetacije s voćnjacima, vinogradima i poljima koja su našla plodno tlo na flišnoj podlozi. Tako se može pronaći bijeli grab, hrast medunac, crni jasen, rašeljka i drijen.
Iznad ovog područja, biljni plašt je uglavnom kržljav i vidljivi su ostatci šuma. Po goletima rastu kadulja, smilje i pelin dajući svojim mirisom poseban čar planini.

U Solinu, kraj rijeke Jadro, raste močvarni čempres (Taxodium distichum), vrlo rijedak primjerak ove vrste u Hrvatskoj. Procijenjeno je da je stablo staro 90 godina, a njegova visina doseže 25 metara. Ova vrsta nije autohtona i njegova su prirodna postojbina močvarna područja kraj obala Meksičkog zaljeva. Čempres je zaštićen 1996. godine kao spomenik prirode. Dobro je razvijen i vitalan primjerak stabla jedne izvaneuropske vrste, posađen na umjetan način. To je ujedno i jedini ostatak vrta koji se nekada prostirao između kuće obitelji Bogdan i navedene rijeke, a oko 1930. g. zasadio ga je Andrija Bogdan. Pretpostavlja se da se kao činovnik družio s pomorcima s brodova koji su tamo pristajali pa je vjerojatno preko njih nabavljao mladice raznih stabala i sadio ih u svom vrtu.

Izvor: solin-info.com
Više u kategoriji: Turizam; Povijest
D. Šabić, mag. nov.