Apolitični

Moć i snaga vjerovanja iz Međugorja

Međugorje je jedno od najpoznatijih rimokatoličkih svetišta na svijetu. Postalo je poznato kroz ukazanja Djevice Marije, koja se kao fenomen počela javljati 1981. godine, nakon čega se počeo razvijati vjerski turizam. Od tada je ovo hercegovačko mjesto, jedno od najposjećenijih turističkih centara BIH-e, koje godišnje obiđe oko milijun katolika iz cijelog svijeta.
Središte okupljanja u Svetištu Kraljice Mira, kako se međugorsko svetište službeno zove, crkva je sv. Jakova u centru mjesta. Župnik župe svetog Jakova, fra Marinko Šakota, voli kazati kako je Međugorje mjesto duhovnog, vjerskog, obrazovnog i molitvenog druženja vjernika i hodočasnika iz cijeloga svijeta.
Terracon News zamolio je župnika i voditelja svetišta Kraljice Mira, fra Marinka, da nam pobliže opiše vjernike, goste, dobronamjernike u Međugorju kao mjestu duhovnog zbližavanja i ispovijedanja, ali i kroz obrazovne i glazbene sadržaje, druženje mladih iz cijeloga svijeta…

Terracon News posebno želi zahvaliti foto-video studiju Đani iz Međugorja na ustupljenim i korisnim materijalima koji su sadržajno obogatili ovu duhovnu priču.
Dodajmo pri kraju ove međugorske reportaže nekoliko riječi o samoj crkvi sv. Jakova. Nakon utemeljenja župe 1892. godine, prva župna crkva, za ono vrijeme velika i lijepa, bila je dovršena 1897. g. Zbog trusnog tla na kojem je bila sagrađena, njezini su zidovi ubrzo počeli pucati, a cijelo zdanje tonuti, pa se počelo misliti na gradnju nove crkve, čiji su radovi trajali od 1934. do 19. siječnja 1969. g., kada je bila i blagoslovljena.
Crkva sv. Jakova danas je žarište i središte sakramentalnog i molitvenog života ne samo župljana, nego i hodočasnika iz cijeloga svijeta.

D. Šabić