Apolitični

Mnogi na početku nisu vjerovali u rusko cjepivo, ali sad malo tko sumnja u njega

ISPRVA dočekano s nepovjerenjem, rusko cjepivo protiv covida-19 pokazalo se učinkovito i danas je Sputnjik V prihvaćen u znanstvenim krugovima, ustvrdio je ugledni medicinski časopis Lancet.

Već prvih tjedana pandemije, predsjednik Vladimir Putin naredio je znanstvenim, političkim i vojnim krugovima da se uključe u borbu kako bi Rusija bila prva koja će razviti cjepivo protiv covida-19.

U proljeće 2020., Aleksander Gincburg, ravnatelj Instituta Gamaleja, pohvalio se da su razvili dobar proizvod pa je sebi ubrizgao eksperimentalnu verziju cjepiva koje će dobiti ime Sputnjik V.

Putin je 11. kolovoza obznanio da je baš u Rusiji odobreno prvo cjepiva protiv covida-19 u svijetu, a znanstvenici u inozemstvu primili su to s dozom nepovjerenja jer je proizvod bio testiran tek na nekoliko desetaka vojnika. 

U stvarnosti je već i prije treće faze kliničkih ispitivanja ruska elita primila cjepivo, a među njima jedna od Putinovih kćeri.

Putin ga zove “najboljim cjepivom na svijetu”

Za Kremlj je Sputnjik V dokaz izvrsnosti ruske države koju Zapad i kori i sankcionira. Putin ga čak naziva “najboljim cjepivom na svijetu”.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay