Apolitični

Mnoge europske zemlje uvode lockdown i policijski sat

SVE više europskih zemalja, u strahu od širenja novog soja koronavirusa i dolaska trećeg vala epidemije, uvodi sve strože mjere, policijski sat i lockdown. Među njima su Francuska, Njemačka, Italija, Španjolska, Portugal…

U Francuskoj policijski sat 

Policijski sat u Francuskoj stupio je na snagu jučer u 18 sati, čime se želi suzbiti širenje koronavirusa. Sve trgovine do tada moraju zatvoriti vrata, a za nepoštivanje zabrane kretanja moguće su novčane kazne i kazna zatvora, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Policijski sat na snazi je do 6 sati ujutro.

Austrija produljila lockdown

Austrijska vlada donijela je jučer kasno navečer odluku da se lockdown produlji do 7. veljače u sklopu mjera protiv širenja koronavirusa. 

London produljio izvanredno stanje zbog novog soja

London je prošli tjedan proglasio veliku nepogodu zbog rizika gradskih bolnica od pretrpanosti, što je, kako kažu gradske vlasti, posljedica vrlo prenosivog soja koronavirusa koji se oteo kontroli diljem Ujedinjenog Kraljevstva. 

U Mađarskoj potvrđen novi soj, mjere produljene

Mađarska je objavila da je detektirala novu, zarazniju varijantu koronavirusa. Sve srednje škole zatvorene su od 11. studenoga kao i hoteli i restorani, osim za dostavu, uveden je policijski sat koji stupa na snagu u 20 sati i zabranjena su sva okupljanja.

Merkel želi stroži lockdown zbog mutiranog soja korone

Njemačka se još od studenoga nalazi u nekoj vrsti lockdowna koji je isprva trebao trajati samo četiri tjedna i definitivno završiti prije božićnih praznika. U zemlji su u međuvremenu zatvorene škole, trgovine koje ne prodaju osnovne namirnice, barovi, restorani te sadržaji za zabavu i kulturu, uz mjere koje su od uvođenja početkom studenoga postupno pojačavane.

Mjere koje također predviđaju da jedno domaćinstvo može posjetiti samo jedna osoba izvan tog kruga trebale bi ostati na snazi najmanje do kraja siječnja.

Merkel je čak spomenula, kako je prenio dnevnik Bild, da bi lockdown trebao ostati na snazi sve do travnja.

Italija produljuje izvanredno stanje do kraja travnja

Italija produljuje izvanredno stanje uvedeno zbog epidemije koronavirusa do kraja travnja jer još uvijek nema znakova posustajanja širenja zaraze, rekao je u srijedu ministar zdravstva Roberto Speranza.

U Danskoj sve više slučajeva novog soja

Danska je do danas otkrila 256 slučajeva novog soja koronavirusa. I ta zemlja produžuje mjere.

Novi lockdown u Portugalu

Jučer je na snagu stupio novi lockdown u Portugalu.

“Nalazimo se u najopasnijem trenutku pandemije. Pravilo je jednostavno: svi bismo trebali ostati kod kuće”, rekao je Costa danas novinarima.

Vlasti će ublažiti ograničenje kretanja na dan predsjedničkih izbora 24. siječnja kako bi birači mogli izaći na birališta, piše Reuters.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay