Apolitični

Mlinice Pantan, priroda i povijest u jednom

By Pantana (Own work) [CC BY-SA 2.5], via Wikimedia Commons

Mlinice Pantan smjestile su se između Splita i Trogira i predstavljaju jedinstveni spoj prirode i povijesti. Obnovljene renesansne mlinice imaju fortifikacijske značajke i važan su primjer industrijske arhitekture.

Mlinice broje čak 12 malih izvora koji formiraju jezero, a sve u prostranoj morskoj laguni. Podsjetimo kako se na rubu jezera nalaze mlinovi u velikoj zgradi s kulom. Žito se dovozilo do mlina kopnenim putem uporabom stočne snage, dok su otočani i stanovnici priobalja kroz Riku, malim vodenim tokom, dovozili žito jedrenjacima. Još uvijek na samom ušću Rike nalaze se ostatci kule.

Inače, cijelo močvarno područje omiljeno je gnjezdište, mali rezervat faune od riba jegulja do ptica selica roda, čaplji, pataka i drugih ptica galebova, gnjuraca. Ovaj ihtiološko-ornitološki rezervat danas je prava turistička atrakcija, a tu je i restoran s domaćim i međunarodnim specijalitetima i vrhunskom vinskom kartom. Pantan nudi i jedinstven smještaj u kuli mlinica, a jesen je najbolje vrijeme za promatranje brojnih močvarnih ptica jer je riječ i o važnoj migracijskoj lokaciji.

Izvor: dalmatia.hr

D. Šabić