Apolitični

Mlini – mjesto inspiracije i užitka

   by  Zlatko Unger 

Mlini su naselje u općini Župa dubrovačka, smješteni u prekrasnoj uvali Župskog zaljeva, 7 km jugoistočno od Dubrovnika, pored Jadranske turističke ceste, između naselja Srebreno i Plat. Interesantno je kako je naselje dobilo ime zahvaljujući mlinovima izgrađenim na potocima koji protječu kroz samo mjesto. Gospodarstvo u Mlinima zasniva se na turizmu, ugostiteljstvu i ribarstvu. Mlini obiluju malim šljunčanim plažama, a u mjestu se nalazi i mala luka sa dokom za prihvat izletničkih brodica. Postoje dva hotela koji zapošljavaju većinu domicilnog stanovništva. Kod Mlina se nalazi mala hidroelektrana Zavrelje.
Inače, Mlini su staro povijesno naselje Molina. Bili su središte mlinarskog obrta, a u davnini su se često spominjali, jer je odavde prije izgradnje vodovoda voda odvođena u Dubrovnik, osobito u ljetnim mjesecima kad je bila suša. U 14. stoljeću dva su broda redovito vozila vodu za piće iz Mlina u Dubrovnik. Od nekadašnjih mlinova danas je dobro sačuvan tek jedan. Osim iz Grada, cijele Župe, te susjednih Konavala i Hercegovine, u 19. stoljeću u Mline su dolazili brodovi iz Ukrajine natovareni žitom kako bi ga tu mljeli. I dok su muškarci radili u mlinovima, žene su krpale i prale vreće za brašno. Sve od 1897. godine za mlinske žrvnjeve koristila se električna energija iz vlastite centrale u mlinu “Marija”.
Ladanjski mir i bogatu trpezu Dubrovčani su oduvijek tražili u ovom živopisnom naselju, nekada vozeći se kočijama, a danas automobilima, jer Mlini su bili i ostali mjesto susreta, ljetovanja, odmora, šetnje, rekreacije i pjesme. U svom ljetnikovcu dubrovački pjesnik 19. stoljeća – Medo Pucić prima mladog Vlaha Bukovca i 1877. godine tu piše pismo Strossmayjeru i moli pomoć za nadarenog mladića koji je kasnije postati priznati slikar. U tim otmjenim zdanjima uvijek se tragalo za iluzijama i inspiracijama.
Uz Jadransku turističku cestu nalazi se rodna kuća i atelijer slikara i kipara Bruna Stane Grilla koji u svom stvaralaštvu prikazuje ljepotu zavičaja stvarajući prekrasne ode moru i životu.
Mlini su zadržali duh ladanjskih župskih ljetnikovaca, a hoteli i vile širom su otvoreni za mnogobrojne posjetitelje nudeći im bogatstvo sadržaja za odmor i rekreaciju.
Mnogo je toga što će vas ovdje oduševiti, izazvati vašu znatiželju i potaknuti maštu…

D. Šabić