Apolitični

Mladi hipsteri oživjeli tehnologiju gramofona & vinil ploča, Polaroid fotografije i pisaće mašine

Tri najpopularnija retro tech predmeta koja su se uspješno othrvala zaboravu i unatoč tehnološkoj evoluciji pronašla nove poklonike i svoje mjesto na tržištu svakako su gramofon & vinil ploče, Polaroid fotoaparat/fotografije i – pisaće mašine.

Zahvaljujući rastućem trendu ponovne popularizacije retro predmeta, vintage odjeće i starinskih obrta poput brijačnica, a kojeg predvodi supkulturna skupina tzv. hipstera, posljednjih je godina došlo do upečatljivog preporoda gramofonskog tržišta.

Da se ne radi o zanemarivim brojkama govori podatak iz 2020. godine u kojoj je vinil po prvi put nadmašio prodaju CD-ova, a izvješće Udruženja diskografske industrije Amerike pokazalo je da su Amerikanci te godine potrošili 232 milijuna dolara na kupnju vinila, što čini 62 posto od ukupne svote koju su dali za kupnju fizičkih glazbenih izdanja.

Posljednjih se godina počelo iznova posezati za polaroid kamerama kao alatom koji pruža specifičan užitak već samim osjećajem držanja opipljive fotografije u ruci i promatranjem njezinog nastanka u trenu.

Sve one prednosti koje karakteriziraju digitalnu fotografiju, poput raznih vrsta filtera, mogućnosti ponavljanja kadra te njihovog umnažanja i uređivanja, izostaju kod polaroida, no upravo je to ono što pridonosi spontanosti i uzbuđenju, a cijeloj priči daje poseban šarm.

Nedavno su izbacili i novi model Polaroid Now+, o kojem smo već pisali. Uz njih, dio ovog rastućeg tržišta preuzeli su i drugi jaki konkurenti, pogotovo Fujifilm.

Činilo se kako su nastupom digitalnog doba pisaći strojevi zauvijek nestali iz svakodnevne upotrebe, no oni se – suprotno očekivanjima – posljednjih godina ponovno vraćaju u modu. Tržište rabljenih pisaćih strojeva sve više se razvija, a u svijetu danas opstaju i brojna poduzeća za njihov popravak i proizvodnju.

Pjesnici i pisci okreću se ovoj retro tehnologiji pojašnjavajući kako im ona stvara opipljivu vezu sa samim činom stvaranja i potiče ih da se lakše koncentriraju, neometani ostalim sadržajima koje nameće računalo, poput interneta i društvenih mreža.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay