Apolitični

Mjesec dana do ZagrebDoxa, evo što donosi novo izdanje

ZagrebDox je prvi put otvorio svoja festivalska vrata 21. veljače 2005. godine filmom Bijeli dijamant velikog Wernera Herzoga. Sjajni naslovi obilježit će i dvadeseti festival koji započinje za tridesetak dana.

Više od 1700 filmskih prijava od kojih čak šezdesetak čine hrvatski dokumentarni filmovi čine osnovu iz koje je sagrađen dvadeseti ZagrebDox. Od projekta kojeg je započela šačica pasioniranih dokumentarnih entuzijasta pod vodstvom Nenada Puhovskog ovaj se zagrebački festival tijekom dva desetljeća pretvorio u ključno regionalno, ali i svjetsko mjesto suvremene dokumentaristike.

Riječ je o festivalu koji je jedan od samo četrdesetak svjetskih čiji filmovi konkuriraju za godišnju nagradu Europske filmske akademije u kategoriji dokumentarnog filma; riječ je o festivalu kojeg je do sada posjetilo 350.000 posjetitelja. Na njemu je prikazano preko 2800 filmova na gotovo 3000 projekcija, a u goste mu je stiglo više od 6500 inozemnih i domaćih gostiju: filmskih autora, profesionalaca i novinara.

Cijeli članak možete pročitati na: cromoda.com

Image by Andreas Glöckner from Pixabay