Apolitični

MJERE PROTIV KORUPCIJE: I u Vatikanu uvode mjere protiv sukoba interesa

Ni kardinali ne smiju uzeti ručak skuplji od 40 eura…

Poglavar Katoličke crkve papa Frane objavio je motu proprio (na vlastitu inicijativu) propis o financijskim i srodnim ograničenjima za dužnosnike Rimske kurije, odnosno Države Vatikanskoga Grada.

Tom se zakonskom dopunom Općeg pravilnika Rimske kurije pooštravaju uvjeti i ograničenja. Primjenjuje se na kadrove u razredima od C do C3, dakle od kardinala prefekata odnosno predsjednika dikasterija, pa do doravnateljâ s petogodišnjim voditeljskim ugovorom, a i na sve ine koji imaju ovlasti prosudbe, kontrole odnosno nadzora.

Ne smiju imati dionice

Kadar mora potvrditi da ne posjeduje, pa ni preko posrednika, ni novac, ni investicije, ni dionice ni u jednoj od zemalja na popisu sumnjivih za recikliranje (tzv. poreznih rajeva), uz iznimku srodnika koji ondje prebivaju ili borave zbog dokazano opravdanih razloga. Mora potvrditi da sva nepokretna i pokretna dobra koja posjeduje ili samo koristi, potječu od zakonitih aktivnosti, kao i bilo koji njegov prihod ili dohodak. Također ne smije imati dionice ni veze u tvrtkama kojih ciljevi nisu u skladu sa socijalnim naukom Katoličke crkve.

Potpuna je novost da ne smiju primiti ni dar ni uslugu čija vrijednost nadilazi 40 eura.

Potpisnici ovlašćuju Tajništvo za ekonomiju da provjerava istinitost tvrdnji. Tko slaže, bit će otpušten i odgovarat će za štetu, materijalno i kazneno.

U Vatikanu naglašavaju da se te mjere protiv sukoba interesa, klijentelizma, odnosno korupcije, uvode u skladu s najboljim međunarodnim normama, pošto je Sveta Stolica pristupila Konvenciji Ujedinjenih naroda protiv korupcije.

Mjere su objavljene uoči Moneyvalove procjene transparentnosti vatikanskih financija. Sveta Stolica se nada da će napokon biti uvrštena na “bijeli popis” urednih i poštenih država.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay