Apolitični

MISTIČNE PREOBRAZBE IMOTSKOG MODROG JEZERA

O imotskom prirodnom biseru Modrom jezeru ispisane su stranice i stranice raznih tekstova, od onih stručnih koji govore o njegovom postanku, do onih lepršavih koji govore o njegovim zanimljivostima.

Poznato je Modro jezero, taj dnevni boravak svakog istinskog Imoćanina, po svojim pećinama, bajkama o vilama i vukodlacima, nogometnoj utakmici na njegovom presušenom dnu, po modrom kosu, lastavicama bregunicama koje i zimi ostaju među njegovim liticama.

Ipak ono što ga čini jedinstvenim među jezerima kraškog tipa jeste boja njegove vode. Ime Modro, jezero je dobilo po boji svoje vode i ona je uistinu veći dio godine modra. No boja vode toga imotskog bisera, a to je malo znano, mijenja se prema boji neba, dotoku podzemnih voda, utjecaju prirodnih algi.

Znači, voda Modrog imotskog jezera zna na trenutke biti tirkizno plava, crna, zelena. Recimo, zeleno u kasnu jesen kada se sprema presušiti i kada bezopasne alge njegovu vodu učine zelenom, ili crno kada je visok vodostaj, a tamni i kišni oblaci nadviju se na njim, ili pak predivne tirkizne boje kada nakon presušenja iz njegovih podzemnih izvora navru velike količine vode i u dodiru sa podzemnim pijeskom, kamenjem dobije prelijepu plavu boju.

Uostalom, za one koji ne vjeruju u ove uzroke mističnih promjena boje vode imotskog jezera, neka ga češće posjećuju u razna doba godine i po raznim vremenskim uvjetima i uvjere se.

Do tada mi vam dajemo dokaze fotografijom o promjenama boja tog imotskog prirodnog ljepotana.

Tekst i slike: Braco Ćosić