Apolitični

Mislili ste da je Svjetsko prvenstvo u Kataru grozno? Evo što vas sve čeka na idućem

Počelo je Svjetsko prvenstvo u Kataru, najkontroverznije u povijesti. Po nekim stvarima ovo bi moglo biti i posljednje “normalno” Svjetsko prvenstvo.

Naime, ovo Svjetsko prvenstvo je posljednje na kojem će igrati 32 reprezentacije. Već od onog idućeg, koje će se održati 2026. godine, igrat će čak 48 reprezentacija.

Osim broja ekipa, mijenja se i format. Osim dosadašnjeg sistema u kojem dvije od četiri reprezentacije iz svake od osam skupina idu u osminu finala, na novom Mundijalu ćemo gledati 16 skupina s po tri ekipe.

Prvi put će Svjetsko prvenstvo organizirati tri države

Svjetsko prvenstvo 2026. godine bit će prvi Mundijal u povijesti koje će organizirati tri domaćina – Sjedinjene Američke Države, Meksiko i Kanada.

Vidljivo je da bi praksa krovnih nogometnih kuća mogla biti ta da sve češće organiziraju turnire na teritoriju većeg broja zemalja. Tome u prilog idu i kandidature za Svjetsko prvenstvo 2030. godine.

Jedini samostalni kandidat je Maroko. Ostali kandidati bi zajednički organizirali turnir, a to su Portugal/Španjolska/Ukrajina i Paragvaj/Urugvaj/Čile/Argentina.

Također, prvi put smo dobili i međukontinentalnu nominaciju i to između čak tri kontinenta. Zajednički su se kandidirali Egipat, Grčka i Saudijska Arabija.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Freepik.com