Apolitični

Miroslav Sikavica i „Zvir“ osvojili Grand Prix u Quebecu

Još jedno veliko priznanje i nagrada ide hrvatskoj kinematografiji. Naime, film „Zvir” redatelja Miroslava Sikavice na međunarodnom je filmskom natjecanju u Quebecu osvojio nagradu Grand Prix u kategoriji međunarodnog kratkog filma. Nagradu Grand Prix dobio je zajedno s nizozemskim filmom „Spoetnik” redatelja Noela Loozea.

Šesto izdanje filmskog natjecanju u Quebecu započelo je 14. rujna, te je završilo svečanom podjelom nagrada 24. rujna.

Miroslav Sikavica

Redatelj Miroslav Sikavica prepoznat je u filmskom svijetu po brojnim filmskim uradcima, a najzapaženiji su njegovi dokumentarci. Sikavica je snimio preko tridesetak dokumentaraca od čega je najpoznatiji onaj snimljen u sjećanje na Luku Ritza.

Zvir

Novo filmsko priznanje Miroslav Sikavica primio je za svoj kratkometražni film koji se bavi problemom zaobilaženja pravila u građevinskom svijetu – „Zvir”.

Nakon što je film „Zvir“ premijerno prikazan na filmskom festivalu u Canessu u selekciji „15 dana autora”, redatelj Miroslav Sikavica svojim je kratkometražnim uratkom pobrao simpatije žirija na 22. Sarajevo Film Festivalu koji je filmu „Zvir” dodijelio posebnu nagradu te treće mjesto u kategoriji kratkog filma.

„Zvir” je film sufinanciram sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

Osim režije, Miroslav Sikavica potpisuje i scenarij za „Zvir” uz koscenaristicu  Mariju Šimoković Sikavicu. Montažu potpisuje Marko Ferković, direktor fotografije je Danko Vučinović, a producenti su Lana Ujdur i Boris T. Matić. Glavne uloge u filmu ostvaruju Ivan Smoljo i Marko Ban.

„Zvir” je, u najkraćim crtama, priča o mutnom i naoko jednostavnom poslu na gradilištu u jednom apartmanskom naselju na jadranskoj obali koji uspijeva poći po zlu i zakomplicirati život jednom vozaču bagera iz Dalmatinske zagore.

Ugodna je vijest da hrvatska kinematografija u različitim selekcijama te filmskim tematikama i metražama biva sve primjećenija i nagrađivanija na svjetskim filmskim festivalima, pa se u ovoj plodnoj filmskoj godini Hrvatska može pohvaliti još jednom uspješnicom i redateljem za kojeg vjerujemo da će nas ugodno iznenaditi još brojnim filmskim nagradama.