Apolitični

Miroslav Radman o pandemiji: Predviđam da će virus izumrijeti akumulacijom mutacija

Miroslav Radman u N1 Studiju uživo govorio je o aktualnom stanju s pandemijom koronavirusa.

“Jako se malo može predvidjeti s obzirom na širenje covida. Dovoljno su ljudi pametni da ne predviđaju jer nemamo elemente predviđanja budućnosti”, kazao je kao odgovor na pitanje jesu se mogle predvidjeti današnje brojke.

“Najvažniji podatak je koja je posljedica tih zaraza. Većina su asimptomatski i smrtnost jako opada s vremenom, tako da ne treba paničariti. Bilo bi dobro znati zašto smrtnost opada, ne opada samo jer se zaražavaju i mlađi ljudi, pogotovo tijekom ljeta. Interesantna je opservacija da smrtnost jako opada s obzirom na veljaču i ožujak

Zaključno je podijelio neka svoja promišljanja, kao genetičar, što bi se moglo dogoditi s virusom.

“I znanstvenici kada nemaju podatke ne mogu biti funkcionalno znanstvenici ako nemaju podataka. Ja kao genetičar predviđam da će virus izumrijeti akumulacijom mutacija, svojih vlastitih grešaka u kopiranju, jer ti virusi koji imaju RNA, ne DNA kao genom mutiraju oko 100.000 puta više.

Virus će možda izumrijeti od genetske smrti ako akumulira toliko mutacija grešaka. I to predviđam jer nemamo podataka za budućnost koja je po definiciji nepoznata”, kazao je Radman za N1.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay