Apolitični

Mira Kuvačić – peče najbolji soparnik!

Poljički soparnik je posebna tradicijska pita s blitvom i domaći kulinarski specijalitet iz dalmatinskih Poljica, gdje se proizvodi već više stoljeća, tj. još prije Mlečana iz doba turske vlasti u kopnenoj Dalmaciji. Ranije je soparnik bio tek sirotinjsko jelo poljičkih težaka, a od 20. stoljeća ovdje postaje specijalitetom i posebnom ponudom domaćih restorana. Priprema je dosta jednostavna – od ukusne mješavine blitve, mladog luka i peršina, koji se peku između 2 sloja običnoga spljoštenog tijesta. Tako bi nekako mogli pojasniti pripremu ukusnog jela koje je zahvaljujući poljičanima postalo zaštićeno kao nematerijalna baština. U Gatima, u omiškom zaleđu, živi gospođa Mira Kuvačić koja više od 15 godina peče i priprema soparnik za različite i raznovrsne prigode i manifestacije, a po mnogima i najbolji i najukusniji od svih. Gđa Mira puna energije, želje i vrlo zanimljiva osoba u razgovoru nam pojašnjava kako i na koji način proizvodi uistinu najbolji soparnik, koje su čari pripremanja ovog sada već zaštićenog jela i što kani dalje. Uputili smo joj čestitke kako mnogi tvrde da je njen soparnik najukusniji…

[audio_mp3 url=”http://apoliticni.hr/wp-content/uploads/Poljički-soparnik.mp3″]

Dodajmo kako na mnogim feštama Dalmacije i kontinentalne Hrvatske naša sugovornica osvaja nagrade i priznanja za najukusniji i najbolji soparnik. Gđi Kuvačić želimo zdravlje i još puno ukusnih soparnika!

Više u kategoriji: Hrana, Osobe

D. Šabić, mag.nov.