Apolitični

Mimmo Paladino, otvaranje izložbi

 Mimmo Paladino, otvaranje izložbi
 
 
 Galerija Kula, Galerija umjetnina i HAZU imaju čast pozvati vas na otvorenje ciklusa izložbi

MIMMO PALADINO
Galerija umjetnina: Pinokio
Galerija Kula: Etrusco
Palača Milesi HAZU: Ilijada i Odiseja

Utorak, 6. lipnja 2017. u 20.00 sati

Zavod HAZU – Palača Milesi
Trg braće Radić 7, Split

Kustos izložbe Flavio Arensi
Izložbu će otvoriti Tonko Maroević

Javivši se na umjetničkoj sceni u drugoj polovini sedamdesetih godina prošloga stoljeća, Mimmo Paladino se našao na razmeđu već etablirane i pomalo zamorene neoavangarde i osjećanja da može i treba krenuti nekim drugačijim putevima. Uvidom u njegove ”rane radove” zaključit ćemo kako je tražio utemeljenje u prvotnosti, bilo da je riječ velikim pročišćenim površinama ”visokog napona” ili pak u elementarnim znakovima nanesenima temperamentom gestualnošću….
…Indikativnim mi se čini što se ovom zgodom Paladino posebno prezentira konjaničkom skulpturom nazvanom ”Etruščanin”, a u zagradama još stoji: ”Posveta, odavanje počasti Marinu Mariniju”. Dakle, suvremeni se umjetnik izričito obraća umjetniku iz prethodećih naraštaja, koji se pak otvoreno pozivao na utjecaj arhajske plastike iz antičkoga, predrimskoga razdoblja. Ta namjerna stratifikacija ukazuje na višestruko morfološko ”dugovanje”, to jest na činjenicu da se dio umjetničkog stvaralaštva maniristički rađa iz drugih umjetničkih tvorevina, da oblici uspostavljaju štafetu utjecaja iz jednoga kulturnog sloja u drugi. Navedena likovna ”citatnost” nipošto nije prepreka originalnosti, samo je dokaz erudicije i uronjenosti u slojevitu civilizaciju. Referiranjem na Etruščanina i na Marinija Paladino potvrđuje svoju pripadnost mediteranskim korijenima i namjeru da nastavi gdje su prethodnici stali. Uostalom, ikonografija većine na ovoj izložbi predstavljenih radova također je bitno mediteranska i specifičnim aspektom upravo talijanska. ”Ilijada” i ”Odiseja”, naime, nude prizore primordijalne žestine univerzalnih ishodišta, a Pinokijeve dogodovštine podsmješljiva su verzija ljudske sudbine: drveni lutak prava je slika i prilika čovjeka koji ne može izaći na kraj s napastima i izazovima življenja…
…vratimo se motivici velike serije crteža i ikonici mape grafika, jer njihov izbor nipošto nije sasvim proizvoljan. Odabirom ”Ilijade” i ”Odiseje” umjetnik je našao tematiku koja mu nudi izazov energičnosti i brutalnosti, okrutnosti i grubosti, sve afektivnih kategorija što ih treba vlastoručno energetski usvojiti, pa transformirati i estetski ”pripitomiti”. Osim toga izbor Odiseja kao da odgovara slikarevu morfološkom nomadizmu, snalaženju na raznim postajama i u promijenjenim uvjetima. A motiv Pinokija i doslovno pokazivanje ”dugog nosa” svakoj pretjeranoj pretencioznosti i ideji konvencionalnoga sklada. Umjetnik suvremenoga senzibiliteta kao da je i sam polariziran između potrebe da svjedoči težinu i dramu lutanja, s jedne strane, ali da oblikovanjem ukazuje kako pritom nije smrtno ozbiljan i didaktično moralistički usmjeren, s druge.
(iz predgovora Tonka Maroevića)

Reprodukcija: Mimmo Paladino, Dono, bronca i željezo, 53 x 42 x 21 cm, 1998.
Više o izložbi na www.galum.hr

Izložba je otvorena do 7.7.2017.

Izložba je ostvarena zahvaljujući podršci Ministarstva kulture RH, Županije splitsko dalmatinske, Grada Splita, HAZU, Orbica i Turističke zajednice grada Splita.