Apolitični

Milijarderi na baušteli: Petnaestominutni gradovi postali su mokri san tehnofrikova

Tajnovita skupina investitora koja se krije pod nazivom Flannery Associates posljednjih je nekoliko godina potrošila otprilike 800 milijuna dolara kupujući 60.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u blizini San Francisca, u okrugu Solano, ne otkrivajući svoje namjere. I ne samo da su se krile namjere investitora, krili su se i sami investitori. Ipak, nedavno se otkrilo tko se krije iza tvrtke – ispostavilo se da je riječ o velikim čunkama.

U tome su suosnivač LinkedIna Reid Hoffman, rizični kapitalist Marc Andreessen, pa i bivša supruga i nasljednica bogatstva Stevea Jobsa Laurene Powell Jobs. Na čelu te skupine bivši je zaposlenik Goldman Sachsa Jan Sramek. Svi oni planiraju na tom velikom zemljištu sagraditi potpuno nov ekološki utopijski grad budućnosti. Jedina im je zapreka za sada što je to poljoprivredno zemljište, koje nije zamišljeno da se na njemu gradi bilo što, pa tako ni grad. Zbog toga Sramek sada treba odobrenje glasača okruga Solano, na kojem se zemljište nalazi, kako bi zaobišao povijesne mjere zaštite zemlje koje datiraju iz 1984. i koje su priječile pretvaranje toga poljoprivrednog zemljišta u urbani prostor.

Što i kako

Naravno da grabljenje zemlje nije prošlo neopaženo i da je izazvalo sumnju lokalnog stanovništva koje ne vjeruje u dobre namjere milijardera pa postavlja razna pitanja: ‘Žele li oni stvarno pokušati riješiti stambenu krizu u okolici San Francisca?‘; ‘Žele li samo izvući profit preprodajom zgrada i kuća u tom novom gradu ili stvaraju neki tajnoviti libertarijanski tehnološki utopijski grad državu?‘

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Image By vector_corp