Apolitični

Mikroplastika predstavlja prijetnju velikim morskim životinjama

Znanstvenici upozoravaju da mikroplastika i toksične kemikalije iz plastike u oceanima predstavljaju prijetnju velikim morskim životinjama poput kitova, morskih pasa i divovskih raža.

Takve životinje progutaju tisuće prostornih metara morske vode dnevno kako bi pokupile plankton, pa progutaju i mikroplastiku iz zagađenih voda izravno ili jedući zagađenu lovinu, navodi se u znanstvenoj analizi objavljenoj u časopisu Trends in Ecology & Evolution.

Znanstvenici pišu da se kemikalije i predmeti povezani s plastikom mogu desetljećima nakupljati i promijeniti biološke procese kod životinja vodeći u izmijenjeni rast, razvoj i reprodukciju uključujući smanjenu plodnost.

“Dok još treba potvrditi konačnu vezu između unosa mikroplastike i izloženosti toksinima kod onih koji se hrane ‘filtriranjem’ vode, studije o morskim pticama i malim ribama pokazale su vezu”, kazala je Elitza Germanov, voditeljica istraživanja.

Morske vrste također su u opasnosti zbog toga što se njihova staništa preklapaju sa žarištima zagađenja poput Meksičkog zaljeva, Mediterana, Bengalskog zaljeva i koraljnog trokuta – područja od Malezije do Solomonskih otoka na Tihom oceanu.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Shutterstock