Apolitični

Mihovil gleda filmove – Motovun u Šibeniku

Filmoljubac ste, ali ste propustili program Motovun film festivala koji se održao prošli mjesec? Imate pravo na popravni!

Naime, od 13. do 15. kolovoza grad Šibenik i Tvrđava sv. Mihovila na tri dana će postati domaćin kultnog filmskog festivala.

Mali Mihovil gleda filmove

Filmovi prikazani na 19. izdanju Motovun film festivala svoje će ponovno uprizorenje ispuniti na jednoj od najljepših pozornica Jadrana, u amfiteatarskom ambijentu Tvrđave sv. Mihovila. Da osim odraslih i djeca ostvare svoje mjesto na ovom filmskog događaju, u Šibeniku će se u naredna tri dana odviti i edukativni program Mali Mihovil gleda filmove u sklopu kojeg će biti prikazana tri filma za djecu. Cilj programa je djecu i mlade upoznati i s filmovima europske kinematografije te ne-engleskog govornog područja.
U Šibeniku će tako u tri dana biti prikazano šest filmova s ovogodišnjeg festivala. Prvi dan festivala gledatelji će moći na tvrđavi pogledati film argentinski film „Klan” Pabla Trapera, estonski film za djecu Margus Paju, „Tajna družina Juhograda” te ruski film, nagrađivan u Cannesu, Varšavi, Rimu i Karlovim Varyma, „(M)učenik, Kirila Serebrennikova.


Drugi dan, mali filmoljupci će se razveseliti filmom „Phantom boy” o dječaku Leu koji po potrebi postaje nevidljiv i prolazi kroz zidove, a odrasle očekuje prikazivanje filma koji je ove godine otvorio program festivala u Motovunu, „Tangerine” Seana Bakera. Film je zanimljiv zbog tehnike snimanja kamerom mobitela što ga smješta uz bok filmovima nastalim korištenjem novih tehnologija.
Posljednji dan festivala djeca će u jutarnjem terminu imati priliku pogledati nizozemski film „Mali gangster” koji se u školi bori s problemom maltretiranja od strane druge djece, dok će odrasli moći pogledati irski film Paddy Breathnach „Viva” o šminkeru koji i sam sanja o tome da se popne na pozornicu. „Viva” je obiteljska priča o nerazumijevanju, ali i ljubavi.
Posljednja dva filma koja će biti prikazana na šibenskom izdanju filmskog festivala jesu talijansko-francuski film Gianfranca Rosia „Gori more” te mađarski film Attila Tilla „Ubojice na kotačima”.
Ulaznice za filmove se mogu svaki dan kupiti na blagajni Tvrđave od 9 do 22 sata, a cijena svake iznosi 25 kuna. Cijene ulaznica za program Mali Mihovil gleda filmove iznose 15 kuna.
Svi koji su propustili otići do Motovuna na Film festival sada imaju drugu priliku i to u predivnom ambijentu šibenske Tvrđave svetog Mihovila.