Apolitični

Microsoft Lens – mobilni skener za digitalizaciju tiskanog i rukom pisanog teksta, plus OCR

Nekadašnji Office Lens i dalje ostaje jedan od najlakših načina kako posve besplatno pretvoriti vlastiti pametni telefon u mobilni skener koji može stvoriti dokumente u PDF-u, ali će dobro doći i kad se želi digitalizirati tiskani tekst pa čak i u nekim slučajevima i rukom pisani tekst…

Slično kao što je to slučaj kod drugih aplikacija ovakvoga tipa, Microsoft Lens je vrlo jednostavno koristiti. Nudi podršku za tridesetak jezika među kojima se našao i hrvatski jezik (barem što se tiče prepoznavanja tiskanog teksta) s time da je prepoznavanje rukom pisanog teksta omogućeno samo za engleski jezik. U suštini se aplikacija koristi poput kamere pa se željeni dokumenti ili objekti fotografiju, a onda se obrađuju.

Osim toga, tu su i proširene mogućnosti ili, kako je to Microsoft nazvao, akcije. Upravo će se tu iskoristiti mogućnost digitalizacije tiskanog ili rukom pisanog teksta, zatim digitaliziranje tablica (podržan je 21 jezik), zatim opcija konverzija tiskanog teksta u govor, izvlačenje kontaktnih podataka te čitanje QR kodova.

Skenirane dokumente je moguće snimiti kao PDF ili prebaciti u OneNote, Word (koristit će se OCR) i PowerPoint

Mogućnosti i detalja ima još, pa se Microsoft Lens nameće kao jedan od najboljih besplatnih mobilnih skenera sa šačicom dodatnih mogućnosti.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr