Apolitični

Meteorolozi postali nove mete teoretičara zavjere: ‘Trebalo mi je nekoliko dana do dođem sebi od količine uvreda!‘

“Ubojice!”, “Kriminalci!”, „Promatramo vas!”.

Ovo su samo neke od prijetnji i verbalnih zlostavljanja upućenih posljednjih mjeseci meteorolozima u AEMET-u, španjolskoj nacionalnoj meteorološkoj agenciji. Dolaze putem društvenih mreža, web stranice, pisama, telefonskih poziva – čak i u obliku grafita ispisanih preko jedne od zgrada. Dok Covid-19 nestaje s naslovnica, klimatske promjene postale su snažna točka okupljanja teoretičara zavjere. Sve zemlje bilježe porasta uvreda usmjerenih na sve organizacije povezane s vremenom. 

Kad je meteorologinja Isabel Moreno napisala tweet rekavši da “kiša preskače Španjolsku”, sa slikom grafa kiše koji se proteže Europom ali gotovo u potpunosti zaobilazi Španjolsku – bila je potpuno nespremna za lavinu koja je ispod objave uslijedila.

“Bilo je to jedno od najtežih iskustava s društvenim mrežama u mom životu”, rekla je Moreno, koja se pojavljuje na španjolskom TV kanalu RTVE. Primila je stotine uvredljivih odgovora. Mnogi su je optuživali za manipulaciju.

“Nemojte nas smatrati idiotima” rekao je jedan.

“Oni nas isušuju, a vi ste glasnogovornik onih koji to rade”, napisao je drugi tviteraš.

U Francuskoj meteorologe optužuju za preuveličavanje suše i vrućine u zemlji. Météo France, francuska nacionalna meteorološka služba, objavila je da su njihove komunikacije bombardirane prijetnjama.

I u Australiji je Ured za meteorologiju bombardiran kritikama svojih izvješća o temperaturnim rekordima. Optužuju ih da su sve napuhali kako bi klimatske promjene izgledale još gore.

U Ujedinjenom Kraljevstvu meteorolozi su također izvijestili o neviđenim razinama internetskog uznemiravanja tijekom prošlogodišnjeg rekordnog toplinskog vala. Met Office je čak optužen da je promijenio paletu boja svojih karata kako bi izgledale dramatičnije. 

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay