Apolitični

Meta i Apple su u ‘dubokom nadmetanju’ oko metaverzuma. Što to znači za nas?

Mark Zuckerberg uvjeren je da je njegova kompanija u ‘vrlo dubokom filozofskom nadmetanju’ s Appleom pri izgradnji metaverzuma, sugerirajući da dva tehnološka diva kreću u natjecanje u prodaji hardvera za proširenu i virtualnu stvarnost

Metin direktor zaposlenicima je početkom mjeseca rekao da se natječu s Appleom kako bi odredili ‘smjer u kojem će se kretati internet’, piše Verge. Zuckerberg je spomenuo da bi se Meta trebala pozicionirati kao otvorenija i jeftinija verzija Applea, koji će, podsjetimo, uskoro predstaviti svoju prvu kacigu za proširenu stvarnost (šuška se o datumu prije kraja godine).

Od preimenovanja Facebooka u Metu, Zuckerberg agresivno gura koncept unutarnje funkcionalnosti metaverzuma ili onog što on barem vidi kao sljedeće poglavlje računarstva – nakon mobilnih telefona. Meta je nedavno pomogla uspostaviti otvorene standarde metaverzuma s Microsoftom, Epic Gamesom i još nekoliko kompanija, a ideja im je potaknuti kreaciju otvorenih protokola koji će ljudima pomoći u lakom kretanju unutar metaverzuma budućnosti, odnosno imerzivnih 3D svjetova ispunjenih, pogodili ste, virtualnim dobrima.

Apple se u toj skupini, naravno, ne nalazi, što Zuckerbergovu prozivku ne čini iznenađujućom. Objasnio je da Appleov pristup izradi hardvera i softvera radi na stvarima poput iPhonea, no ne i u metaverzumu. ‘Ne vjerujem da će zatvoreni ekosustav raditi bolje.’

Cambria

Dok je Appleov direktor Tim Cook više puta spominjao da je kompanija zainteresirana za proširenu stvarnost, sam Apple je bio karakteristično tih oko planova za izbacivanje hardvera. Svi znakovi upućuju na skorašnje izbacivanje kvalitetnog sustava za proširenu stvarnost iz Applea pod kodnim imenom Cambria. Radit će se o, kažu, prvom paru pravih naočala za proširenu stvarnost.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay