Apolitični

Mercedes svojom pjesmaricom ujedinila Bol i Imotski

Lijepo je bilo biti u Hrvatskoj čitaonici u Bolu na Braču u petak u večernjim satima. Još ljepše je bilo i jednoj omanjoj grupi Imoćana koji su pristigli ne samo iz Imotskog, nego iz svakog kutka našeg lijepoga Brača.

Hrvatska čitaonica, ta kulturna bolska institucija stara 120 godina bila je, naime, mjestom predstavljanja jedne lijepe pjesmarice, čije pjesme govore o Imotskom. Biser Brača i biser Dalmatinske zagore, Bol i Imotski, sjedinili su se u jedno te večeri.

 

Mercedes sjedinila Bol i Imotski

Povezala ih je Imoćanka, bolska nevjesta Mercedes Ceda Marinković -Brekalo svojom pjesmaricom „Nostalgija – čuvar baštinjenog mi”. Ta pjesmarica koja je u neku ruku postala i imotski pjesnički brend, a nakon dvije prezentacije u Splitu i u Imotskom, predstavila se i Bračanima.
I prihvatili su je objeručke, baš kao i Imoćane koji su im došli u goste.


Pa kad netko i spomene neku bračku škrtost, odmah ga treba demantirati i istaknuti i ovaj primjer gostoljubivosti. A Mercedes je u maniri prave iskusne pjesnikinje odrecitirala svojim sumještanima desetak pjesama o svome Imotskom, o njegovim ljepotama. Lijepo reče jedan postariji Boljanin, kako i Tin Ujević svojim spominjanjem Brača i Imotskog u kultnoj pjesmi Odlazak, i nije ostao sam, već da je Mercedes svojom ostankom na Bolu još od 1975. godine, te pjesmama o svom rodnom Imotskom, razveselila Boljane i ostale Bračane, ali ih i možda nesvjesno približila Imotskom i Dalmatinskoj zagori.
Lijepo predstavljanje Cedine pjesmarice u sklopu Bolskog kulturnog ljeta popratio je veliki broj posjetitelja, čak za bolske prilike i izniman broj,a pjesmaricu su osim autorice predstavili novinari Velimir Ćosić i Mladen Vuković, te ravnateljica Hrvatske čitaonice u Bolu, Jadranka Nejašmić. Tijekom predstavljanja na video zidu posjetitelji su imali prilike gledati i kratki video zapis ‟Imotski iz ptičje perspektive“.