Apolitični

Mercedes-Benz VISION AVTR: korisničkim sučeljem upravlja se snagom misli!

Posjetitelji minhenskog sajma IAA MOBILITY 2021 mogu prvi put iskusiti kako se korisničkim sučeljem automobila upravlja umom, u realnom vremenu!

Odabir odredišta kontrolom misli, upravljanje ambijentalnim svjetlom u unutrašnjosti ili promjena radijske postaje: sučelja računalo-mozak (BCI) omogućuju ovaj novi oblik upravljanja strojem. Mercedes-Benz BCI integrira u svoje pionirsko konceptno vozilo VISION AVTR koje će predstaviti na upravo otvorenom sajmu IAA MOBILITY 2021 koji se od 7. do 12. rujna održava u Münchenu. 

Kontrola vozila umom

Na štandu u dvorani B3 posjetitelji tako mogu iskusiti upravljanje korisničkim sučeljem vozila  mislima i osjetiti interakciju u stvarnom vremenu. Bit će to prvi put da se umom kontrolira vozilo. Nakon kratkog procesa kalibracije, BCI uređaj pričvršćen na glavu korisnika analizira izmjerene moždane valove i pokreće definiranu funkciju. 

BCI uređaj na glavi

Integracijom BCI tehnologije Mercedes-Benz nastavlja revolucionarnu priču o VISION AVTR-u. Biometrijska interakcija s vozilom nadopunjuje se izravnom vezom s ljudskim mozgom koja će se demonstrirati u vizionarskom modelu VISION AVTR.

Umjesto konvencionalnog upravljača, VISION AVTR ima višenamjenski upravljački element u središnjoj konzoli. Stavljanjem ruke na upravljačku ploču unutrašnjost oživljava i vozilo prepoznaje putnike po broju otkucaja srca. Jednostavno podizanje ruke projicira izbornik na dlan, dopuštajući korisniku da s dlana bira između različitih funkcija.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr