Apolitični

Memorijalni centar „Faust Vrančić“

Na otoku Prviću, prvom od grada Vodica na kopnu, nalaze se dva naselja: Prvić Šepurine i Prvić Luka. Na tom otočiću djetinjstvo je proveo hrvatski polihistor, jezikoslovac, pronalazač, diplomat, inženjer, svećenik i biskup – Faust Vrančić.

Ljetnikovac njegove obitelji nalazi se dan-danas u naselju Prvić Šepurine, gdje žive posljednji potomci te poznate šibenske plemićke obitelji. U drugom naselju na istom otoku, Prvić Luci, smješten je grob te velike osobe šibenske povijesti u crkvi Sv. Marije od Milosti, a samo nekoliko metara dalje posjetiteljima Memorijalni centar „Faust Vrančić“ pruža izuzetan doživljaj života i djela ovoga znanstvenika. Izumi Fausta Vrančića nalaze se ispred i u centru u prirodnoj veličini i u obliku maketa, a osim toga, život i djelo znanstvenika prikazan je multimedijalnom prezentacijom. U sklopu ovoga centra nalazi se suvenirnica s izvornim proizvodima otoka te suvenira vezanih za izume Fausta Vrančića. Dakle, želite li posjetiti Memorijalni centar „Faust Vrančić“, upoznat ćete život i djela čovjeka kojeg svijet danas najviše pamti kao izumitelja Homo Volansa – letećeg čovjeka, a on je bio puno više…

Ovaj svestrani znanstvenik i inovator, autor mnogih leksikografskih, filozofskih i pjesničkih djela, rođen je u Šibeniku 1551. godine gdje je stekao osnovno humanističko obrazovanje. Potječe iz stare šibenske obitelji čiji ga je najpoznatiji član Antun Vrančić još u ranoj mladosti prigrlio i brinuo se o njegovom odgoju i obrazovanju. Bio je veliki čovjek, stanovnik sjajnih europskih dvorova, cijenjeni tajnik cara Rudolfa II. i kraljevski namjesnik za Ugarsku i Transilvaniju, genijalni renesansni duh, i još mnogo toga… Dođite i uvjerite se sami u svestranost njegova duha!

Izvor: sibenikregion.com
Foto: mc-faustvrancic.com
Više u kategoriji: Kulturna baština
D. Šabić, mag.nov.