Apolitični

Mega gradovi koji nastaju usred ničega

Važno je pokazati i da brinete o planeti. U slučaju Neoma i Telosa, sve se vrti oko održivosti; dizajni prikazuju zgrade prekrivene drvećem, mreže vlakova i parkove prepune prirode. Tehnologija je također u središtu planova, a Telosa se može pohvaliti i autonomnim vozilima.

Kako prenosi timeout.com, zadnji primjer takvog grada nastaje u pustinji Saudijske Arabije. Upravo se tamo, usred ničega, podižu ogromni neboderi. Čini se na trenutak kao da ste završili u Herbertovoj dini, no ovo je ipak realnost i ovdje će zbilja nastati grad. Očito, Saudijska Arabija i na ovaj način svijetu želi pokazati kako je riječ o modernoj i tehnološki naprednoj zemlji…

Grad će nositi ime Neom (prijevod bi bio „nova budućnost“), površinom će biti veći ogroman, a zamišljeno je da bude bez automobila, te da u njemu sve bude pokretano sunčevom i energijom vjetra. Jedan dio grada čak bi plutao Crvenim morem te na taj način pomogao očuvanju koraljnih grebena, a prvi dio Neoma planira se dovršiti 2025. godine.

I čini se da to neće biti jedini grad koji nikne gotovo niotkuda. U SAD – u, na putu je još jedan potpuno novi mega grad. Danska arhitektonska tvrtka BIG i milijarder Marc Lore rade na američkom naselju Telosa. Računaju da će ovaj grad, čija se točna lokacija tek treba potvrditi – udomiti do pet milijuna ljudi do 2060. godine.

Cijeli članak možete pročitati na: punkufer.dnevnik.hr

Foto: Pixabay