Apolitični

Međunarodno priznanje WHW-u: Članice kolektiva postale direktorice Kunsthalle Wien

Odjel za kulturu Grada Beča imenovao je jučer članice kustoskog kolektiva Što, kako i za koga/WHW Ivet Ćurlin, Natašu Ilić i Sabinu Sabolović za nove direktorice jedne od najvažnijih bečkih institucija za suvremenu umjetnost – Kunsthalle Wien. WHW je izabran između više od osamdeset kandidata iz cijelog svijeta.

Kunsthalle Wien osnovana je 1992. godine s namjerom da bude mjesto produkcije i izlaganja suvremene umjetnosti.

Ovo veliko međunarodno priznanje kustoski kolektiv doživljava u tužnom nesrazmjeru s lokalnom valorizacijom rada WHW-a u Zagrebu. WHW, kako napominju, već pet godina vodi Galeriju Nova bez ugovora za prostor i bez reguliranog statusa, usprkos mnogim molbama Gradskom uredu za kulturu da razriješi ovaj problem s pozicije kulturne politike – valorizirajući doprinos galerijskog programa zagrebačkoj sceni.

“Sredstva koja Grad Zagreb i Ministarstvo kulture daju za izložbeni program WHW-a toliko su mala da ne pokrivaju ni pola bazičnih troškova čuvanja i tehničkog postava izložbi, te na taj način onemogućuju galeriji da bude upravo ono što je njena temeljna zadaća – podrška umjetnicima i proizvodnji novih umjetničkih radova.

WHW kolektiv smatra da bi činjenica da će još jedan vrlo aktivan doprinos lokalnoj kulturnoj produkciji biti preusmjeren na inozemstvo, trebao potaknuti nositelje kulturne politike u Hrvatskoj da preispitaju uvjete rada na kulturnoj sceni”, stoji u priopćenju WHW-a.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay