Apolitični

Međunarodni znanstveni skup o 300. obljetnici čudesne obrane Sinja 1715.

Viteško alkarsko društvo Sinj, Franjevački samostan Gospe Sinjske, Grad Sinj i gradovi i općine Cetinske krajine organizatori su Međunarodnog znanstvenog skupa o 300. obljetnici čudesne obrane Sinja 1715. godine (1715. – 2015.).

Suorganizatori ovog skupa su Splitsko-dalmatinska županija, Splitsko-makarska nadbiskupija, Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja Split i Sveučilište u Splitu. Pokrovitelj skupa je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, a pokrovitelj je same obljetnice Hrvatski sabor. Program počinje u Zagrebu, u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, 12. svibnja i nastavlja se u Sinju, 14. do 17. svibnja. To nam je potvrdilo vodstvo VAD-a.
U zagrebačkom dijelu programa skupa pozdravne riječi uputit će predsjednik HAZU-a, akademik Zvonko Kusić, predsjednik Viteškog alkarskog društva Stipe Jukić, gvardijan Franjevačkog samostana u Sinju fra Petar Klapež te gradonačelnik Sinja Ivica Glavan. Izlaganje će održati akademik Nikša Stančić koji će govoriti o Sinjskoj krajini na prijelazu 17. i 18. stoljeća, dok će akademik Ivan Aralica govoriti o tri romana vezana uz sliku Gospe Sinjske i alku.
Drugi dio međunarodnog znanstvenog skupa održat će se u gradu alkara od 14. do 17. svibnja, točnije u dvorani franjevačkog samostana i u velebnim Alkarskim dvorima. Tijekom višednevnog programa istaknimo kako će svečano misno slavlje kod Crkve Svetog Spasa u Cetini u subotu od 10 sati predvoditi nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić, a istu večer u Sinju najavljen je koncert Marka Perkovića Thompsona.

Više u kategoriji: Znanost; Kultura

Izvor: alka.hr

D. Šabić, mag. nov.