Apolitični

“Međunarodni šahovski festival za mlade “Adriatic 2016.”

Zadovoljstvo je istaknuti kako će se u Splitu u Sveučilišnoj knjižnici krajem kolovoza, pod pokroviteljstvom vodeće svjetske šahovske zaklade Kasparov Chess Foundation iz SAD-a, održati Međunarodni šahovski festival za mlade «Adriatic 2016.» na kojem će nastupiti mladi šahisti svih uzrasta do 20 godina. Festival «Adriatic 2016.» će okupit više od sto sudionika iz niza država i kao takav prerasta u vodeći europski neslužbeni šahovski turnir za mlade.

Na tiskovnoj konferenciji predstavljen je Međunarodni šahovski festival za mlade «Adriatic 2016.», a u “Multifunkcionalnoj dvorani Sveučilišne knjižnice javnosti su se obratili Prof.dr. Šimun Anđelinović, Garry Kasparov, Prof.dr. Dragan Primorac, prof. dr. Boris Maleš, prorektor i gospodin. Zlatko Klarić

 

Organizatori festivala su Sveučilište u Splitu, Fond Garry Kasparov Adriatik, hrvatska humanitarna udruga Cro Unum i Šahovski klub e4, a Organizacijski odbor čine: Prof.dr. Šimun Anđelinović, rektor Sveučilišta u Splitu, Garry Kasparov, Prof.dr. Dragan Primorac, ministar znanosti, obrazovanja i sporta (2003-2009) i predsjednik hrvatske humanitarne udruge Cro Unum, Prof.dr. Boris Maleš, prorektor Sveučilišta u Splitu te Stenko Dell’Orco, ravnatelj Studentskog centra. Direktor festivala je šahovski velemajstor Zlatko Klarić.

Sveučilište u Splitu kao jedno od najpropulzivnijih sveučilišta jugoistočne Europe danas broji oko 20. 000 studenata koji pohađaju nastavu na 16 sastavnica. Međunarodna suradnja, u području znanosti, visokog obrazovanja i sporta jedan je od prioriteta Sveučilišta u Splitu, a ciljevi strategije su sadržani i u dokumentu “Sveučilište u Splitu: Strategija 2015-2020”. Kao nastavak dosadašnjih pozitivnih iskustva u provedbi stručnog prediplomskog i specijalističkog diplomskog studija kineziologije online metodom učenja na daljinu koje se realiziraju u suradnji sa kontinentalnim i svjetskim sportskim federacijama u sklopu Aktivnosti Projekta “Izvoz znanja u kineziologiji i sportu” Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Splitu, angažmanom globalno poznatog svjetskog prvaka gosp. Garija Kasparova ukazala se mogućnost osmišljavanja i provedbe edukacijskih programa s ciljem doprinosa Sveučilišta u Splitu razvoju globalno popularne šahovske igre.

Hrvatska humanitarna udruga Cro Unum, najveća je humanitarna udruga u Republici Hrvatskoj koja okuplja vodeće hrvatske sportaše i osobe iz javnog života Hrvatske te je do sada organizirala niz sportsko-humanitarnih događaja poput humanitarne akcije “Od srca” 2007. godine na Poljudu za obitelji tračično stradalih vatrogasaca na Kornatima, 2008. “Srcem za znanje” u Varaždinu, “Naš mali svijet” na Poljudu 2009., “Hrvatsko srce za Italiju” u Vukovaru 2012, “Srcem za djecu” za KBC Split, 2014. i niz drugih. Tijekom održavanja Međunarodnog šahovskog festivala za mlade «Adriatic 2016.» hrvatska humanitarna udruga Cro Unum, posebno će pratiti mlade talentirane šahiste kojima je potrebna pomoć u njihovoj daljnjoj obrazovnoj i šahovskoj karijeri.

Festival «Adriatic 2016.» posebice promiče i projekt Šah uz školu (http://www.sah-uz-skolu.eu i http://www.sah-uz-skolu.org ) koji podupire Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, a koji omogućava učenicima besplatno učenje šaha po modelu koji je razvila Fondacija Garry Kasparov (http://e-laboratorij.carnet.hr/skola-saha/)

Održavanje «Adriatic 2016.» u Splitu, snažno pozicionira naš grad i Republiku Hrvatsku na svjetskim mapama, a osobno sudjelovanje Garry Kasparova tijekom događaja, već danas je pobudilo interes niz medijskih kuća iz inozemstva.

Više u kategoriji: Šport; Život
Izvor: Prof. dr. sc.Dragan Primorac,unist.hr
D. Šabić, mag. Nov.