Apolitični

Međunarodni glazbeni festival Dubrovnik u pozno ljeto 2015.

Dubrovnik je postao svjetska turistička atrakcija bez obzira na vrijeme turističke sezone, te svojom ponudom raznoraznih događanja nastavlja privlačiti ljude iz svih krajeva svijeta. Jedan od takvih je započeti međunarodni glazbeni festival koji će potrajati do 22. rujna, u organizaciji Dubrovačkog simfonijskog orkestra,  treći po redu Međunarodni glazbeni festival Dubrovnik u pozno ljeto.

Koncertima koji se tradicionalno održavaju u Kneževom dvoru ispraća se toplo ljeto kroz puna četiri tjedna festivala. U prethodne dvije godine, Festival je ugostio brojne domaće i međunarodno priznate umjetnike, a u istom duhu i ove godine nastavlja pružati građanima Dubrovnika i njegovim posjetiteljima kvalitetna kulturna događanja i po završetku Ljetnih igara. Organizator festivala najavljuje da će umjetnički direktor festivala biti austrijski dirigent maestro Christoph Campestrini, a sudjelovat će još brojni uspješni glazbenici raznolikog glazbenog izričaja, preko Vivaldija, Mahlera, simfonijskog programa, filmske glazbe i recitala u prekrasnom ambijentu Kneževa dvora ovi koncerti bit će nezaboravna slika Grada u sam smiraj ljeta, kad i je, po mnogima, i najljepši.

Iz programa saznajemo kako će koncertima dirigirati vrsni svjetski umjetnici, a kao solisti nastupit će izvrsni pjevači: sopranistica Nikolina Pinko Behrends, mezzosopranistica Janja Vuletić, tenor Domagoj Dorotić i bas bariton Matija Meić. Ove godine na festivalu su nazočni i Martina Filjak, jedna od najboljih hrvatskih pijanistica mlađe generacije, slovački pijanist Marian Lapšansky, austrijski violinist Daniel Froschauer, violinistica Đana Kahriman i violist Marko Genero. Pojavit će se nekoliko specijaliziranih recitala pod nazivom Ciganska duša koji će izvesti sopranistica Nikolina Pinko Behrends, pijanistica Stefani Grbić i violinistica Đana Kahriman; Romantična gitara u izvedbi Dubrovačkog gitarskog tria i sopranistice Nine Kobler, recital brazilskog violinista Christiana Rodrigueza, te Jazzy Bach u izvedbi pijanista Matije Dedića i gitarista Darka Jurkovića koji u jazz stilu obrađuju klasičnu glazbu Bacha.
Kao i prethodnih godina, ostvarit će se suradnja s Laus akademijom Dubrovnik. Tako će nastupiti ruski violinisti Viktor Tretiyakov i Natasha Likhopoi, te Alexander Gilman i najbolji mladi violinisti, dobitnici svjetskih nagrada. Održat će se i dva koncerta organizirana u okviru manifestacije Rendez-vous, festivala Francuske u Hrvatskoj, a na kojima će nastupiti izvrsni francuski flautist Patrick Gallois, te violinist Diego Tosi. Prebogat je ove godine programa međunarodnog festivala u Dubrovniku, slažu se glazbeni komorni poznavatelji koji su kao i brojni drugi najavili svoj dolazak na jug Hrvatske kao potpora odličnom umjetničkom i glazbenom događaju.
Podsjetimo, festival otvara svoja vrata ove srijede 26. kolovoza u 21:00 sat.
Više u kategoriji: Kultura; Glazba
Izvor i foto: experience.dubrovnik.hr
D. Šabić, mag. nov.