Apolitični

Međunarodni festival pršuta u Drnišu: drniški pršut „govori stotinu jezika”

Uz pršut obično ide i sir te odlično vino, a kad je festivalsko natjecanje u pitanju, Drniš evo već drugu godinu spaja to sve skupa u „Međunarodni festival pršuta“ koji je posjećen iz nekoliko razloga. Lokalni stanovnici uz goste te domaće i internacionalne proizvođače pršuta sudjeluju na međunarodnom natjecanju 4. i 5. rujna ove godine s ciljem vrhunske promocije svojih proizvoda, ali i zbog potražnje novih tržišnih prostora. Gurmani su već poodavno rezervirali svoje vrijeme za drniški kraj, a mi svakako ne smijemo zaboraviti čuveni pršut iz drniškog kraja koji se može podičiti certifikatom zaštićenoga autohtonog proizvoda, pa je danas Drniš i službeno postao „grad pršuta”!
Ako niste znali, tradicionalni proces proizvodnje ove mesne delicije traje čak 18 mjeseci, te uključuje soljenje morskom solju, prešanje i sušenje na dimu, buri i jugu. Sve to zahtijeva ljubav uz dosta truda i rada kako bi se na kraju stvorio proizvod vrhunske gurmanske kvalitete sa zaštitom izvornosti.
Grad Drniš i tamošnja Udruga proizvođača drniškog pršuta domaćini su Međunarodnog festivala pršuta, a u razgovoru nam ističu kako ga organiziraju prvenstveno s ciljem promocije ovog kraljevskog proizvoda koji je nadaleko poznat po svom vrhunskom okusu i kvaliteti.
Svi vi koji se nađete u ovo vrijeme u Drnišu moći ćete uživati u bogatom programu manifestacije gdje ćete osim nekih športskih manifestacija i glazbe moći uživati i u nadmetanju u rezanju pršuta. Sve to je i više nego dovoljno da posjetite Drniš i probate vrhunski pršut za koji se uvriježila i stara izreka da je toliko ukusan „da govori stotinu jezika”.
Više u kategoriji: Hrana; Gospodarstvo
Foto: tz-drnis.hr
D. Šabić, mag. nov.