Apolitični

Međunarodni festival mikrotonalne glazbe

MiCROfest ili Međunarodni festival mikrotonalne glazbe održat će se u Zagrebu u prostorima Muzičke akademije 28. listopada.

Educirajte se i uživajte u mikrotonalnoj glazbi

Što je zapravo mikrotonalna glazba? Mikrotonalna glazba je svaki oblik glazbe koji sadrži intonacijske sustave kakve nije moguće čuti unutar dominantnog načina ugađanja instrumenata. Stoga, ako ste željni čuti nešto novo i neobično u svijetu glazbe, ulaz u Muzičku akademiju je BESPLATAN, a moći ćete prisustvovati koncertima, ali i predavanjima na kojima čete više doznati o mikrotonalnoj glazbi.

Cilj organizacije Međunarodnog festivala mikrotonalne glazbe jest široj publici približiti ovaj oblik glazbe i omogućiti im rukovanje s mikrotonalno ugođenim instrumentima. Prisutna publika također će moći poslušati brojne mikrotonalne skladbe te naučiti ponešto iz teorije na vezanu temu.

Predavanja u sklopu festivala održat će eminentni nacionalni i europski glazbeni stručnjaci te će publika moći uživati i na dva koncerta. Prvi koncert bit će dnevnoga tipa, a posvećen će biti tradicijskoj glazbi, dok će drugi, u večernjim terminima, biti posvećen suvremenim mikrotonalnim skladbama.

Karakter Međunarodnog festivala mikrotonalne glazbe zabavnog je programa, ali i edukativnog, zbog čega iz organizacije navode snažnu važnost istraživanja i analize tradicionalnih i suvremenih intonacijskih sustava. Također, ističu značaj pozicije hrvatske glazbene kulture u svijetu mikrotonalne glazbe te ujedno i vrijednost naše glazbene mikrotonalne baštine. Organizacija festivala stoga poziva ne samo publiku željnu novog i drugačijeg zvuka, već i nacionalnu glazbenu akademsku zajednicu za istraživanje intonacijskih sustava u hrvatskoj glazbenoj kulturu i prošlosti kako bi se potaknuo interes za hrvatskom glazbenom svestranošću.

MiCROfest organizira udruga HUMUS ili Hrvatska udruga mikrotonalnog umjetničkog stvaralaštva, a u organizaciji su im se pridružili i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Gradski ured za kulturu Grada Zagreba i Hrvatsko društvo skladatelja.

Predsjednik udruge HUMUS – Zoran Šćekić, poznati i cijenjeni skladatelj suvremene jazz glazbe i inovator u sferi mikrotonalne glazbe, ujedno je i umjetnički ravnatelj festivala.

Ako vas nismo uspjeli prenijeti inovativnost mikrotonalne glazbe, svakako pođite do Muzičke akademije u Zagrebu i osjetite sami moć umjetnosti kada se prezentira i izvodi na pomalo drugačiji način.

Program miCROfesta prezet je s Facebooka pa pogledajte:

PROGRAM FOTO