Apolitični

Međunarodni dan prijateljstva i nogometa – 25. 4.

Međunarodni dan prijateljstva i nogometa obilježava se 25. travnja na globalnoj razini u sklopu projekta Nogomet za prijateljstvo kojeg Gazprom kao službeni sponzor UEFA-ine Lige prvaka provodi u 24 zemlje s ciljem popularizacije sporta i zdravog načina života među mladima te poticanja tolerancije i promicanja prijateljstva među djecom širom svijeta.

Globalni ambasador projekta legendarni je Franz Beckenbauer, a projekt se ove godine uz nove europske zemlje dodatno proširio i na Kinu i Kazahstan. Svake godine 11 perspektivnih igrača, u dobi od 12 do 14 godina iz nekih od najistaknutijih nogometnih klubova, predstavlja svoju zemlju na Međunarodnom forumu Nogomet za prijateljstvo u sklopu kojega se održava i turnir u uličnom nogometu. Hrvatsku će tako u Berlinu od 5. do 7. lipnja predstavljati mlađi pioniri iz GNK Dinamo Zagreb, a osim sudjelovanja u turniru i druženja s vršnjacima iz cijelog svijeta, kao i s nogometnim zvijezdama koje podržavaju projekt, mladi nogometaši imat će priliku uživo doživjeti i sjaj finala UEFA-ine Lige prvaka.

Međunarodni dječji projekt Nogomet za prijateljstvo provodi se u okviru globalnog društveno-odgovornog programa pod nazivom „Gazprom for Children“. Cilj projekta jest razvoj omladinskog nogometa te promicanje prijateljstva među djecom iz različitih zemalja svijeta. Ključne vrijednosti koje podržavaju i promiču sudionici ovog projekta su prijateljstvo, jednakost, pravednost, zdravlje, mir, predanost, pobjeda i tradicije. Sudjeluju igrači u dobi od 12 do 14 godina iz najboljih nogometnih klubova. Glavne vrijednosti ovog projekta osmislili su mladi izaslanici iz osam europskih zemalja tijekom Prvog foruma koji je održan 25. svibnja 2013. godine u Londonu. Nakon Foruma svi sudionici već tradicionalno odlaze na završnu utakmicu UEFA-ine Lige prvaka.

Tako je ususret Međunarodnom danu nogometa i prijateljstva na pomoćnom terenu zagrebačkog Maksimira odigrana nogometna utakmica između mlađih pionira zagrebačkog Dinama i NK Zagorca iz Krapine povodom kojeg su mladi sportaši razmijenili narukvice prijateljstva i time poslali jasnu poruku da nogomet spaja ljude i ne trpi diskriminaciju ni po kojoj osnovi. Tom prilikom im se pridružio i nacionalni ambasador projekta, talentirani Dinamov fantazist Ante Ćorić istaknuvši pritom značaj poštivanja protivnika i uvažavanja međusobnih razlika kako na nogometnom terenu, tako i izvan njega.

Izvor: Komunikacijski ured Colić, Laco i partneri, Zagreb /Marko Valentić/
Više u kategoriji: Šport; Život
D. Šabić, mag. nov.