Apolitični

Međunarodni dan dječje knjige, poziva na čitanje

Međunarodni dan dječje knjige obilježava se 2. travnja, kako bi se istaknula važnost dječje knjige te potaknula i razvila ljubav prema čitanju. Tim povodom, učenici prvih razreda Osnovne škole Blato posjetili su Narodnu knjižnicu gdje su poslušali priču Jednom davno Luciane Sandroni. Isti dan obilježava se i treći rođendan kampanje Čitaj mi! u koju se aktivno uključila i naša knjižnica (putem pričaonica, a u suradnji s Pedijatrijskom ordinacijom dr. Vjera Žuvela i knjižarom Libriko knjižnica daruje svako rođeno dijete u 2016. godini poklon paketom s ciljem poticanja čitanja od najranije dobi).

 

Inače, ovaj je datum izabran na sam rođendan Hansa Christiana Andersena, najpoznatijeg pisca bajki.
Međunarodni dan dječje knjige ili skraćeno ICBD – International Children’s Book Day osmišljen je da bi se potaknulo djecu na čitanje i kako bi tu naviku održali kroz život. Od 1956. svake druge godine dodjeljuje se Andersenova nagrada – nagrada za najbolje postignuće i trajan doprinos na području dječje književnosti, te za najbolju ilustraciju od 1966. Ova nagrada najviše je međunarodno priznanje dano autora i ilustratora dječjih knjiga
Naravno, Međunarodni dan dječje knjige nije samo za malene koji vole čitati, već i za odrasle. Stoga, nije loša ideja da na baš ovaj dan posegnete za nekom dragom knjigom iz djetinjstva i prisjetite se kako je to biti klinac.

Više u kategoriji: Kultura
Izvor i foto: blato.hr
D. Šabić, mag. nov.