Apolitični

Među najvrednija umjetnička djela u 2021. ušuljao se i jedan NFT

Tržište umjetnina polako se oporavlja nakon prošlogodišnje pandemijske krize, ali granicu od 100 milijuna dolara probio je tek jedan Picasso. NFT umjetnik Beeple trenutačno dominira virtualnim tržištem, a njegov digitalni kolaž prodan je za čak 69 milijuna dolara.

Titulu najskuplje prodane umjetnine u 2021. godini ponio je jedan Picasso, odnosno njegova slika “Femme assise près d’une fenêtre (Marie-Thérèse)”. Portret Picassove muze Marie-Thérèse Walter iz 1932. godine postigao je cijenu od 103,410 milijuna dolara na aukciji u Christie’su u New Yorku i tako postao peta najskuplja slika tog čuvenog umjetnika.

Drugo mjesto zaslužio je Jean-Michel Basquiat slikom “In This Case” prodanom za 93,1 milijun.

A oko treće se slike na top-10 listi ranije ove godine digla velika prašina. Riječ je bila o remek-djelu Sandra Botticellija “Mladi muškarac koji drži medaljon” prodanom za 92,2 milijuna dolara, postavši tako najskuplji Botticelli dosad prodan te drugo najskuplje djelo nekog renesansnog majstora otkad je da Vincijev “Salvator Mundi” postigao cijenu od suludih 450 milijuna dolara.

Djelo, odnosno kompozicija radova iz ciklusa “Everydays” umjetnika Mikea Winkelmanna, poznatijeg kao Beeple, bio je prvi NFT ikada prodan u nekoj aukcijskoj kući. Christie’s je tako početnu cijenu postavio na samo 100 dolara, ali ponude su uskoro dosezale milijune. S konačnom cijenom od 69 milijuna dolara, Beeple je postao jedan od trojice najskupljih živućih umjetnika, uz Davida Hockneyja i Jeffa Koonsa.

Cijeli članak, ostale cijene i ilustracije možete pronaći na: vecernji.hr

Foto: Newscom/PIXSELL