Apolitični

Mediteranska prehrana poboljšava fizičku spremnost za samo 4 dana

Studiju je, u suradnji s kolegama, proveo dr. Edward Weiss, profesor prehrane i dijetetike na Sveučilištu Saint Louis (SLU) u Missouriju. Prof. Weiss i kolege u istraživanju su angažirali sedam žena i četiri muškarca koji su se “rekreativno bavili nekom sportskom aktivnošću”.

Pošto su četiri dana ispitanici konzumirali pretežno ribu, povrće i voće, znanstvenici su od njih zatražili da istrče 5 km na pokretnoj traci. Devet do 16 dana kasnije, iste su ispitanike zamolili da iduća četiri dana prakticiraju “zapadnjački” način prehrane te da nakon toga ponovno ‘istrče’ 5 km.

Na kraju je istraživanje pokazalo da su sudionici studije nakon konzumacije mediteranske hrane bili za 6 posto brži tijekom petkilometarskog trčanja na pokretnoj stazi, nego nakon što su se pridržavali zapadnjačkog načina prehrane.

“Rezultati naših istraživanja idu u korist postojećim dokazima o zdravstvenim prednostima mediteranskog načina prehrane te upućuju na to da je ona učinkovita i kada je posrijedi poboljšanje izdržljivosti u samo četiri dana”, kazao je Weiss.

Cijeli članak možete pročitati na: glasistre.hr

Foto: Pixabay