Apolitični

Mauzolej obitelji Račić…

 

Mauzolej poznate cavtatske brodovlasničke obitelji Račić kojeg je izgradio kipar Ivan Meštrović na groblju sv. Roka u Cavtatu, sagrađen je 1921. godine na mjestu kapelice sv. Roka iz 15. stoljeća, po želji oporučiteljice Marije Račić.

Za gradnju bile su potrebne pune dvije godine, a građen je od bijelog bračkog kamena u obliku kupole. U čitavoj građevini nema niti jednog komada drva ili nekog drugog materijala osim bronce, od koje su napravljena vrata i zvono.
Čitav mauzolej, od ulaza na kojem se nalaze dvije karijatide, preko svoda prekrivenog glavama anđela, poda na kojem se nalazi biblijska povijest koju simboliziraju četiri evanđelista, glavnog oltara i pobočnih lađa, pun je simbolike koja predstavlja tri osnovne etape ljudske sudbine: rađanje, život i smrt. Na zvonu salivenom također po Meštrovićevom nacrtu upisana je njegova prekrasna misao: “Saznaj tajnu ljubavi, riješit ćeš tajnu smrti i vjerovati da je život vječan”.
Cavtatski mauzolej prvo je Meštrovićevo izvedeno arhitektonsko djelo kojeg mnogi teoretičari smatraju fascinantnim spojem arhitekture i skulpture.Za ovo djelo dobio je svjetsko priznanje – Veliku nagradu (Grand Prix) na Međunarodnoj izložbi moderne industrijske i dekorativne umjetnosti u Parizu 1925. godine.

Mauzolej obitelji Račić jedinstvena je ljepota koja poput bijelog labuda meditira o vječnosti, ploveći nad cavtatskim sunčanim morem i drvoredima borova, čempresa i palmi.

Izvor:TZ Konavle

D. Šabić