Apolitični

Maturanti iz 1962. u Hrvacama

U školi Dinka Šimunovića u Hrvacama okupili su se maturanti iz 1962. godine kako bi proslavili značajnu obljetnicu male mature i prisjetili se zlatnog pravila da je šiba izašla iz raja. To je bila prilika da od ukupno 34 završena maturanta na okupu se nađe njih 20 i tom prilikom evocira uspomene na te dane kao i kasnije, kada su neki od njih ostali u mjestu, drugi su djelovali u Sinju, Splitu ili po Dalmaciji, dok su trojica trbuhom za kruhom otišli u Njemačku, a dvojica u Australiju, pa ih svejedno ništa nije omelo da dođu, već naprotiv, ljubav i želja ih je zbližila i okupila na ovom mjestu Napomenimo da je četvero preminulih odana počast minutom šutnje). Prozivku ondašnjih učenika 8. razreda obavio je tadašnji nastavnik, Aljoša Vuletić i konstatirao da se na okupu nalaze sljedeći učenici: Jozo Alebić, Veseljko Bilić, Miro Bošnjak, Stipe Bošnjak, Marija Buljac, Stanko Čurković, Kata Kelava, Janko Mađor, Nevenka Mađor, Iva Marunica, Luka Marunica, Ana Pletikosić, Dinko Pletikosić, Slobodan Pletikosić, Šimun Renić i nastavnici: Frano Librenjak, Lenka Stipica, Andrija Vitaljić i Aljoša Vuletić. Unatoč teškim uvjetima školovanja, a i kasnijeg življenja, redom svi tadašnji učenici su postali dobri i vrijedni radnici, majstori svog zanata, uzorni roditelji, o kojima se danas može govoriti samo u superlativima…“, kazao je Mađor.
Ovo je već četvrta godina druženja maturanata iz Hrvaca koji su 1962. godine završili malu maturu.
Jedan od inicijatora, Janko Mađor, govoreći o smislu sastajanja, istaknuo je kako smo i nakon pola stoljeća ostali prijatelji bez obzira gdje živimo i s kakvim se životnim problemima borimo. Prozivku je izvršio Aljoša Vuletić koji je naveo osnove za proslavu 2017. godine, posebno izradu brošure koja će dati odgovor na pitanje: Zašto se sastajemo?
Na kraju, jedna mala priča! Pola stoljeća poslije male mature, 2012. godine, okupili su se maturanti iz Hrvaca, Sinja, Splita i još nekih mjesta u našoj domovini te iz Njemačke i daleke Australije i obilježili taj jubilej. Dana 24. kolovoza 2013. godine učenica Ana Buljac, koja 44 godine živi u Australiji, uz ostalo je napisala: „Želim vam svima dug i sretan život, družite se dokle god budete mogli!”
Više u kategoriji: Vijesti dopisnika
Foto: foto digital- Sinj
Piše: Davor Grgat