Apolitični

Mate Bulić, ekonomist velikog srca i glazbenih hitova

 

„Kamen, krš i maslina,
vino, ganga, Neretva,
sve to ima zemlja ta,
moja Hercegovina.“
Stihovi su to pjesme koja je na jedan poseban način proslavila pjevača koji godinama živi u Njemačkoj, a u posljednje vrijeme sve je više na Jadranu. Istinski je vezan za svoje hercegovačke korijene i kao diplomirani ekonomist s profesijom glazbenog umjetnika nastupa po cijelom „globusu“ gdje ima Hrvata ili onih koji su podrijetlom iz naše lijepe domovine.
To je Mate Bulić, čovjek koji je mislio da će jednog dana biti nogometni golman, no ljubav i želja za pjesmom, pjevanjem i glazbenim izričajem prevladala je u njegovoj odluci kako će prehranjivati svoju obitelj.

Oni koji ga dobro poznaju znaju da se školovao u rodnom Čitluku, a srednju elektrotehničku školu pohađao je u Mostaru. Zanimljivo je da je bio vratar lokalnog nogometnog kluba, i već tada zapažen od nekih renomiranih klubova, a glazbeno je počeo maštati već u osnovnoj školi gdje je sudjelovao na glazbenom festivalu na kojem osvaja prvo mjesto. Kasnije je diplomirao studij ekonomije i dobio angažman profesora teorije politike cijena u Ekonomskoj srednjoj školi u Mostaru. No Mate je odbio ponudu i odselio u Frankfurt u kojem i danas ima adresu, tu se oženio i nastavio pjevati do danas.
Pjevačka mu karijera je uistinu impozantna, uvijek radi s najboljim producentima, pjevačima i drugim glazbenicima koji su mu na jedan način kreirali glazbeni stil s prepoznatljivim tekstovima i melodijskim linijama.
Podsjećam na neke pjesme, „Gori gora“, „Domu mom“, „Djevojka iz moga kraja“. Izdao je 9 albuma, snimio mnogo video spotova, dueta te održao pregršt nastupa i promocija.
A kako smo godinama dobri poznanici, uspjeli smo u njegovom raskoraku vremena dogovoriti kratko druženje u Splitu, pred kamerom, te vam prenijeti neke od zanimljivosti čovjeka koji je prije dvadesetak godina uspio napuniti „stari plac“ s prvim solističkim koncertom u Hrvatskoj.
Često ga mediji nazivaju „glazbenim kraljem hrvatske dijaspore“, ovog čovjeka velikog i humanitarnog srca, druželjubivog i spremnog za dobru zabavu. Kako ne bismo u cijelosti dočarali Bulića pisanim riječima, idemo pogledati video prilog sa splitskog „brzopoteznog“ susreta.

Više u kategoriji: Glazba; Život

D. Šabić, mag. nov.