Apolitični

MasVin – maslinarstvo i vinarstvo pretočeni u ljubav i prijateljstvo

Posjetili smo poljoprivrednu zadrugu „Maslina i vino“ u Polači pokraj Zadra. Gospodina Bobanovića zatekli smo u nedjeljnom prijateljskom druženju i boćanju. Gostoljubivost nipošto nije izostala. Po našem dolasku, gosp. Bobanović sve je stavio na čekanje i posvetio nam svoje vrijeme.

Prošli smo kroz lijepo obrađene vinograde. Naime, zadruga MasVin posjeduje 10 ha vinograda. Zanimljivo je vidjeti ruže koje rastu na samom početku redova u vinogradu.
Kroz razgovor, gosp. Bobanović pojašnjava nam kako su ruže dobar indikator pepelnice. Naime, ukoliko se pojavi bolest, manifestira se na ružama otprilike 7 dana ranije te se tako može preventivno djelovati i spriječiti nastanak bolesti u vinogradu. No, nježne ruže koje rastu iz grubog kamenjara usred vinograda daju poseban vizualni i prepoznatljivi identitet.

Osim vinograda, MasVin ima i veliko prostranstvo maslinika, nešto malo manje od 50 ha. Valja napomenuti da su proizvodi koji iz vinograda i maslinika ekološke proizvodnje.

Nakon vinograda i maslinika, valjalo je ući u podrume i kušati ono što daje plodna zemlja tog kraja. Nismo ostali ravnodušni. Prvo smo kušali bijela vina, potom sir i maslinovo ulje te smo zatim prešli na crna. Ugodne arome, intenzivni mirisi i meki okusi – krenuvši od chardonnaya, preko syraha, merlota, cabernet sauvignona, crljenka – tapšali su naša osjetila.
Redom smo kušali i mlada vina berbe 2014. g. U vinima se nije mogla osjetiti loša godina. Gosp. Bobanović kaže kako su iznimno zadovoljni proteklom berbom i urodom, kako maslina, tako i grožđa. To nam potkrjepljuje i zlatna medalja na ovogodišnjoj Sabatini koju su dobili za Cabernet sauvignon, u kategoriji najboljeg mladog crnog vina.
Kušanje smo završili očaravajućim Muškatom žutim, desertnim vinom za posebne trenutke, prozračnih cvjetnih aroma i raskošnog voćnog bukea.
Možemo reći da smo u kušanju maslinovog ulja laici pa smo dobili i kratku poduku o tehnici samog kušanja, ali i o organoleptičkim doživljajima ulja.

Gosp. Bobanoviću i zadruzi MasVin zahvaljujemo na ugodnom i prijateljskom druženju, susretljivosti i gostoprimstvu.

Preporučamo da ukoliko budete u prilici, posjetite i prošetate vinogradom, maslinicima i podrumima MasVin-a. Dočekat će vas lijepo i ugodno ozračje, srdačni domaćini, a steći ćete i neka nova znanja.

Petra Mimica, mag.ing.agr.