Apolitični

Masterclass keramika u Narodnom muzeju Zadar

U organizaciji Narodnog muzeja Zadar i Udruge Bila Hrvatska, od ovog četvrtka, 8. rujna u prostorima muzeja moći ćete posjetiti izložbu keramičkih skulptura ukrajinske autorice Olge Bezpalkiv.

Izložba pod nazivom „Retrospektiva” moći će se u Narodnom muzeju grada Zadra pogledati do 14. listopada 2016. godine.

Autorica izvanrednih umjetničkih skulptura svoje obrazovanje stekla je na akademiji primijenjene i dekorativne umjetnosti, a dodatnu praksu i prepoznatljivi umjetnički stil stekla je radom u skulpturno-keramičkoj tvornici u Lavovu u Ukrajini. Kombinirajući rad na suvenirno-primijenjenim proizvodima i dizajniranju interijera i eksterijera u stilu monumentalne umjetnosti, Olga Bezpalkiv oblikovala je prepoznatljivi stil i umjetničko ime.

Uz aktivno sudjelovanju pri Institutu za krajobraznu arhitekturu i urbanu ekologiju Nacionalnog Lavovskog sveučilišta šumarstva, Olga organizira izložbe na kojima predstavlja svoje radove te predaje na fakultetu povijest arhitekture, slikarstvo, kiparstvo i kompoziciju. Uz sve to, Olga ne zapostavlja ni svoj atelje te rad na brojnim skulpturama koje su joj donijele brojne nagrade i priznanja u svijetu umjetnosti i kulture.

Skulpture Olge Bezpalkive nalaze se u zbirkama brojnih svjetskih muzeja, u Moskvi, Vilniusu, Kijevu i brojnim drugima, a od ovog četvrtka i Zadar se upisuje na listu gradova u kojem će ova poznata i cijenjena umjetnica svoje skulpture predstavljati u sklopu gostujuće izložbe.

Gostujuća izložba Olge Bezplakive potvrda je uspješne kulturne i umjetničke suradnje Narodnog muzeja u Zadru s Ukrajinom i Udruge Bila Hrvatska. Osim predivnih skulptura koje će posjetitelji muzeja moći pogledati u periodu nešto dužem od mjesec dana, svi zainteresirani moći će sudjelovati i u radionici masterclass keramike te stvoriti neke samostalne keramičke primjerke. Radionica masterclass keramike održat će se u lapidariju Narodnog muzeja, a trajat će pet dana. Po završetku radionice svi polaznici dobit će priznanje o uspješnom pohađanju masterclass keramike, a njihovi uradci bit će izloženi u Muzeju grada Zadra od 14. do 23. listopada. Prijave za radionicu su najkasnije do 14. rujna, a sve dodatne informacije možete pronaći na službenim stranicama muzeja.