Apolitični

Maslinari zadovoljno trljaju marljive ruke

Peta međunarodna manifestacija Dani mladog maslinovog ulja u Dalmaciji smjestila se u Vodice. Sudjelovalo je 220 ulja proizvođača od Istre do Konavla i pet proizvođača iz inozemstva. Ovaj gastro i poduzetnički događaj u zimskom razdoblju dodatno je osnažio turistički život Vodica, oaze na Jadranu, koja i u prosincu bilježi vrlo dobre turističke rezultate. Ocjenjivački sud bio je najzaposleniji, a činilo ga je 24 ocjenjivača, prema završnom ocjenjivačkom panelu koji je brojao 18 ocjenjivača iz Šibensko-kninske, Zadarske i Splitsko-dalmatinske županije, od pristiglih je ulja njih 35 dobilo plaketu djevičanske kvalitete, a 185 ekstra djevičanske kvalitete (132 zlatne medalje, 38 srebrnih, 7 brončanih i 6 diploma za ekstra djevičansku kvalitetu), što potvrđuje izuzetno visoku vrijednost ovogodišnjih ulja. Posebno veseli što su čak devet vodičkih maslinara dobili vrlo visoke ocijene i zaslužili zlatne medalje: OPG Prika, Stjepan Bosotin, Vinko Trcera, Zlatko Srdarev, Ante Šunjerga, Ljubomir Birin, Tomislav Duvnjak i Žarko Storić.
Prema mišljenju stručnog suda, ukupni pobjednik Manifestacije i šampion monosortnog ulja je Joško Veža iz Brista, dok je najboljim višesortnim uljem proglašeno ono Bore Pedića iz Zadra. Prema osvojenim bodovima slijede: Mladen Radić s otoka Brača, Ulja Komarija d. o. o. iz Istre, Anđelko Kuzmanić iz Omiša, Josip Matić iz Bosne i Hercegovine, Ivica Vlatković iz Novigrada, OPG Majić- Brač uje, Ivica Vlatković iz Novigrada, Jere Bakotić iz Primoštena i Davor Kliba iz Vodnjana.
Posebnu zahvalu dobio je i Grad Vodice kao zlatni sponzor manifestacije i domaćin vrhunski pripremljene i odlično odrađene priredbe u kojoj su glavnu ulogu imali proizvođači maslinovog ulja.

Više u kategoriji: Gospodarstvo; Hrana
Izvor i foto: grad-vodice.hr
D. Šabić, mag. nov.