Apolitični

Marljiva klapa Nostalgija…

Klapa Nostalgija osnovana je 1983. godine u Zagrebu, s ciljem njegovanja a cappella tradicionalnog i skladanog klapskog repertoara, ali se tijekom godina okušala i u brojnim drugim vokalnim i vokalno-instrumentalnim žanrovima. Klapa je nastupala u Zagrebu, širom Hrvatske i na gostovanjima u inozemstvu (Njemačka, Poljska, Slovačka, Španjolska, Slovenija, Turska, Danska, Italija, Bosna i Hercegovina, Japan, Australija). Priređivala je brojne cjelovečernje koncerte, kako samostalno, tako i u sklopu glazbenih festivala (Dubrovačke ljetne igre, Pasionska baština Zagreb, Hvarsko ljeto, Riječko kulturno ljeto, Lubeničke večeri, Dalmatinska šansona Šibenik, Festival vokalnih skupina Mediterana u Malagi, Ljetni glazbeni festival u Aarhusu i dr.).

Klapa je surađivala s mnogim skladateljima (pok. Emil Cossetto, Joško Ćaleta, Dinko Fio, Pero Gotovac, Krešimir Magdić, Ljubo Stipišić, Dušan Šarac, Duško Tambača, Tomislav Uhlik i dr.) i reproduktivnim umjetnicima. Nostalgija je za potrebe radija i nosača zvuka snimila oko 600 minuta glazbe, a vrlo često je sudjelovala i u televizijskim programima – u emisijama zabavne i folklorne glazbe, uključujući i pet samostalnih TV-emisija. Na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu klapa Nostalgija nastupa kontinuirano od 1987. i dobitnik je 30-ak festivalskih nagrada i priznanja. Naslov apsolutnog pobjednika osvaja 1994. i 1995. godine, a 1989., 1992., 1993. i 2002. godine prima nagradu za najbolju interpretaciju na večerima autorske klapske pjesme. Na jubilarnom, 40. Festivalu pobjeđuje u večeri obrada popularnih skladbi i tzv. predfinalnoj večeri.

Najveće domete klapa Nostalgija postigla je zahvaljujući dugogodišnjoj suradnji sa svojim osnivačem, voditeljem i mentorom, maestrom prof. Dinkom Fiom, s kojim i danas povremeno i plodno surađuje. U posljednjih nekoliko godina klapa je objavila nekoliko nosača zvuka: dvostruki CD „Dalmatinske pjesme Dinka Fia” iz 2000. „Na omiškoj stini” iz 2002. „Dalmatinska” i „Veseljenje” iz 2003, te „Sotto voce” iz 2005. Svi su diskovi nominirani za nagradu Porin u više kategorija, a nagrade (ukupno 4) dobivaju CD-i „Na omiškoj stini”, „Dalmatinska” i „Sotto Voce”. U pripremi je novi CD duhovne glazbe a cappella. Kako su dečki iz klape vrlo radišni, ostaje nam pratiti glazbeni izričaj i uživati u pjesmama koje nam po daruje klapa Nostalgija. Budimo malo i nostalgični za prošlim vremenima, pa pogledajmo iz 1996. klapu Nostalgija s pjesmom Vila moja projde…

Izvor: fdk.hr
Više u kategoriji: glazba
D. Šabić, mag. nov.