Apolitični

Marjan – „pluća“ Splita

Marjan je prvi simbol grada Splita. Priroda mu je utkala padine pretežito u vapnencu, ali jedan dio i u kamenu, slojevima tupine i kamenitoj obali.
Njegova tri vrha, tri jedinstvene vidilice, nalaze se nad morem na visini od 125, 148 i 178 metara pružajući nezaboravan pogled na grad Split, otoke koji ga okružuju te Kaštela, Solin i Trogir. Povijesni zapisi navode da je u oporuci splitskog priora Petra iz osmog stoljeća, prvi put zabilježeno ime Marjana u obliku Marulianus.

Splićani su ga s ljubavlju počeli pošumljavati još od 1852. godine, sadeći prve borove, a već 1903. g. osnivaju Društvo Marjan koje skrbi o njemu i danas. Zahvaljujući svojim vrijednim žiteljima devetnaestog stoljeća, Split se diči svojim „plućima“ jer šetačima svih uzrasta Marjan pruža mir i spokojstvo, rekreaciju i zabavu uz mnogobrojne crkvice, pustinjačke oaze te prirodne i trim staze. U njemu je smješten skroman zoološki vrt koji najviše veseli djecu.

Sam Marjan smješten je tako da čini prirodni valobran Kaštelanskom zaljevu. Površina Marjana iznosi oko 340 ha, od čega je polovica pokrivena borovom šumom. Tamo postoji i znatan broj crkvica, a neke su vrlo stare i predstavljaju vrijedne arheološke spomenike. Na južnoj strani Marjana nalazi se crkva Gospe od Sedam Žalosti, koja je izgrađena u 15. stoljeću. Na punti Marjana, kako se lokalno naziva krajnji zapadni rt, druga je crkvica, ona posvećena sv. Jurju iz 9. stoljeća. Nešto zapadnije i više, pod okomitim liticama, smještena je crkvica sv. Jere, građena u drugoj polovici 15. stoljeća, a u njoj se nalazi reljef sv. Jeronima kojeg je napravio kipar Andrija Aleši. U blizini crkvice nalazi se Pustinjačka špilja u kojoj je navodno prebivao i sv. Jeronim. Također na južnoj strani, samo dalje prema istoku nalazi se crkvica Betlem, građena u 14. stoljeću, a kasnije pregrađivana. Vrlo je lijepa i crkvica sv. Nikole, smještena na Vidilici. I na sjevernoj strani Marjana postoji crkva Gospe od Spinuta, a u uvali Bene, nekoć se nalazila starohrvatska crkvica sv. Benedikta, danas ruševina.

Šetnja Marjanom ili trčanje samo su neke od omiljenih aktivnosti stanovnika Splita. Šetnja obično započinje na Marjanskim vratima ukoliko se pješači ravnim predjelom ili na 1. vidilici odakle možete nastaviti put prema zoološkom vrtu ili Telegrinu. Zbog svoje prirodne ljepote Marjan je 1964. godine proglašen park-šumom i zaštićen Zakonom o zaštiti prirode.
Kada ste u prilici, prošećite do Marjana, upijte njegovu ljepotu i osjećajte se lagodno i lijepo.

Izvor: visitsplit.com

D. Šabić