Apolitični

Marinske udruge – živi čuvari baštine

Marina je turističko mjesto pokraj Trogira koji ljeti posebno zrači prilikom posjeta turista iz obližnjeg UNESCO-vog grada. Živahno je tada u Marini u kojoj djeluju kulturne udruge, KUD-ovi i druga društva koja brinu o kulturnim događajima svoga mjesta s ciljem da što kvalitetnije upotpune marinsko kulturno ljeto za sve goste ove turističke i nautičke meke.
Trenutno su aktivne četiri kulturno umjetničke udruge, a to su KUU Andrija Matijaš Pauk sa svojim sekcijama izvornog folklora koji njeguje izvorne pjesme i plesove marinskog kraja, potom mandolinska sekcija, djeluje kao orkestar izvodeći obrade dalmatinskih pjesama, a tu je i sekcija pučkih pjevača koji brinu da se ne zaboravi tradicija pjevanja ojkavice, tradicijskog pučkog pjevanja u Zagori.

Jedna od udruga nosi naziv Udruga pučkih pjevača umirovljenika općine Marina – udruga Lanterna, uz nju su još čuvari marinske kulture – Pučka kulturna udruga Srebrena Marina i kulturna udruga Ivan Duknović koja nosi ime poznatog kipara iz Vinišća pokraj Trogira koji je svoje umjetničke uratke ostvario na prijelazu 15. u 16. stoljeće.
Sve ove udruge uz narodne nošnje, dalmatinsku pjesmu, obrade i zvuke mandoline nesebično promiču kulturnu tradiciju svog kraja i čuvaju je od zaborava. Oni su čuvari žive baštine, a s uspjehom je čuvaju zahvaljujući brojnim nastupima na smotrama, folklora, revijama, kulturnim manifestacijama i drugim prigodnim događajima.

Više u kategoriji: kulturna baština
D. Šabić, mag. nov.