Apolitični

Marina – ljepota na pola puta između Splita i Šibenika

Općina Marina, zauzima dio priobalnog i zaobalnog pojasa na zapadnom rubu županije Splitsko-dalmatinske. Obale zaljeva Marina razvedene su brojnim manjim uvalama s pješčanim i šljunčanim plažama.

Na zapadu i sjeveru Općina Marina graniči s Šibenskom županijom, na jugu i istoku s Općinom Seget i Gradom Trogirom, a na jugozapadu svojim obalnim morem zauzima dio državnog graničnog područja. Smještena je točno na pola puta između Splita i Šibenika. Za općinu Marina karakteristično je da ima razvedenu obalu sa dubokim i zaklonjenim Marinskim zaljevom, te uvalama Vinišće i Stari Trogir, nizom manjih uvala i nekoliko manjih nenaseljenih otoka (Arkanđel, Kraljevac, Kluda, Murvica, Mirara, Veli i Mali Kosmač, Vela i Mala Mulja), te da pripadajućim dijelom mora zauzima dio graničnog područja Republike Hrvatske.

U turistička mjesta općine Marina spadaju: Marina, Vinišće, Poljica i Sevid. Ostala mjesta koja pripadaju našoj općini su: Pozorac, Gustirna, Dograde, Najevi, Vrsine, Blizna Donja, Blizna Gornja, Mitlo, Vinovac, Rastovac, Svinca.
Marina te ostala mjesta u samoj općini, idealni su za odmor od užurbanog, urbanog života. Kulturno – zabavne manifestacije koje se održavaju ljeti obogaćuju samu turističku ponudu našeg kraja.


Dolaskom na godišnji odmor, pokušavate zaboraviti na ubrzani tempo života koji uključuje previše kava i mnoštvo sendviča. Kako biste uspjeli u tom naumu, trebate raditi sve suprotno. To uključuje: usporeni dnevni ritam, više odmora, a između ostalog i najfinija jela koja se mogu zamisliti. Marina Vam to može ponuditi! Kada bi se kod lokalnog stanovništva raspitali koji je „najpoznatiji“ marinski proizvod, zasigurno biste čuli – maslinovo ulje te suhe smokve. Najbolja uspomena na naš kraj je „litra maslinovog ulja i paketić suhih smokava“ koje ćete ponijeti sa sobom.
U našim restoranima i konobama možete naći različite namirnice spremljene na različite načine. Na žaru se na gradelama, ražnju ili pod pekom, peku ribe, rakovi, školjke, svinjetina, janjetina, teletina, meso peradi, povrće…pripremaju se ukusna jela ista kakva su, pokazala su to arheološka istraživanja, pripremali naši preci prije više od 8000 godina. Većina ugostiteljskih objekata je smještena u samom središtu mjesta, a na širem području općine Marina nalazi se i nekoliko seoskih domaćinstava u kojima se u autentičnom dalmatinskom ambijentu nudi tradicionalna kuhinja, domaća vina i drugi specijaliteti.

Naša ljepota je i Vaša ljepota! Vaša MARINA!

Foto: TZ Marina

D. Šabić, mag.nov.