Apolitični

Marina Abramović najutjecajnija osoba u svijetu umjetnosti

Dok u Splitu traju Dani otvorenog performansa jedna od najpoznatijih konceptualnih umjetnica i performerica u svijetu u zadnjih četrdesetak godina, Marina Abramović, proglašena je najutjecajnijom umjetnicom u ovoj godini.

Naime, portal Artnet svake godine odabire osobu koja je u danom periodu ostavila najutjecajniji trag u svijetu umjetnosti, a ove godine ta titula pripala je crnogorskoj umjetnici – Marini Abramović.

Portal Artnet vodeći je svjetski portal čija se glavna preokupacija veže za prodaju, kupovinu i istraživanje umjetnina. Artnet svake godine odabire najutjecajniju osobu među umjetnicima, kustosima, pokroviteljima, likovnim teoretičarima i ostalim predstavnicima i sudionicima svijeta umjetnosti.

Marina Abramović

Ove godine titula je pripala Marini Abramović, umjetnici najpoznatijoj po kontroverznim performansima koje izvodi još od 1973. godine. Lajtmotiv ove osebujne umjetnice već desetljećima je njeno vlastito tijelo, najčešće u formi akta, pomoću kojeg umjetnica svijet šokira te ostavlja bez daha i podijeljenih mišljenja kada je u pitanju poruka koju Marina prenosi, ali i način na koji je ona prezentira.

Crnogorska umjetnica karijeru performerice počela je graditi prije više od četrdeset godina, a danas je na glasu jedne od najpoznatijih, ali i najkontroverznijih predstavnica ovog oblika umjetnosti. Svjetsku slavu stekla je prenošenjem ideje o boli pokretom, mimikom i gestom tijela, a njen najpoznatiji performans jest „The artist is present” kada je 2010. godine 736 sati sjedila u muzeju nasuprot nepoznatim promatračima koji su došli vidjeti umjetničko djelo.

Popularnosti Marine Abramović kao performerice pridonijela je i suradnja s glazbenicom Lady Gagom iz 2012. kada su umjetnice zajedno počele raditi na projektu Artpop.

U listopadu ove godine izlazi i dugo očekivana biografija slavne umjetnice.

Uz Marinu Abramović, na ovogodišnjoj listi najutjecajnijih umjetnika prema portalu Artnet, našli su se i ovim redom: Niti Ambani- pokroviteljica iz Indije, Richard Armstrong – ravnatelj Solomon R. Guggenheim muzeja i fondacije, Bernard Arnault – vlasnik LVHM-a te Patricia Barbizet – CEO u prestižnoj aukcijskoj kući Christie’s.