Apolitični

Mapplethorppe: Pogledajte slike – hrvatska premijera

U sklopu međunarodnog festivala fotografije Organ vida u zagrebačkom Dokukinu KIC premijerno će se prikazati najavljivani dokumentarni film o kontroverznom fotografu Robertu Mapplethorppeu – Mapplethorppe: Pogledajte slike.

Osmi međunarodni festival fotografije u suradnji s udrugom Queere Zagreb u prostorima novouređenog Dokukina KIC ili Kulturno informativnog centra premijerno će prikazati pomalo šokantan dokumentarac o životu ovog osebujnog umjetnika. Film su režirali Fenton Bailey i Randy Barbato, a hrvatska premijera održat će se 17. rujna.

Robert Mapplethorppe – intimni život

Dokumentarac o umjetniku koji je svojedobno vješto znao svojim kontroverznim ponašanjem privlačiti pozornost prati život Roberta Mapplethorppea od njegovih početaka u New Yorku, pa sve do prerane smrti u 42. godini, uvjetovane zarazom virusom HIV-a. Dokumentarac nas uvodi u intimni svijet fotografa te nas bez ikakvog suzdržavanja upoznaje s kontroverznim i provokativnim životom ovog umjetnika. Svoju inspiraciju za fotografiranje Robert Mapplethorppe nalazio je na ulicama New Yorka na kojima su ga uvijek, gotovo bez iznimke, privlačile isključivo slike subkulturnog i provokativnog ponašanja. Marginalizirani svjetovi New Yorka za Mappelthorppea su bili idealni protagonisti u stvaranju umjetnosti koja i danas, 27 godina nakon umjetnikove smrti, stvara efekt začuđenja u promatračevu oku.

Dokukino Kic i organizacija festivala Organ Vida već treću godinu surađuju na predstavljanju publici umjetnika koji su svojim životom promatranim kroz objektiv mijenjali svijet i poglede pojedinaca na svoju okolinu. Robert Mapplethorppe pokazao se kao glavni odabrani ove godine, što ni ne iznenađuje s obzirom na strastven život koji je vodio i upečatljivu umjetnost koju je stvarao. Mapplethorppe: Pogledajte slike kolažirana je priča koja se na trenutke čini sastavljenom od pogrešnih dijelova s obzirom na to da prati Robertov život od djetinjstva u katoličkoj obitelji do ljubavne epizode s Patti Smith i konačno, fotografija nastalih na ulicama New Yorka koje su obilježile njegovo umjetničko stvaranje, a i danas ne prestaju izazivati reakciju promatrača.

Nekih 108 minuta posvećenih životu i djelu Roberta Mapplethorpea uvodi vas u najintimnije spore umjetnikova života. Uz izjave Robertovih prijatelja i obitelji koje vas vode kroz film osjećat ćete se kao da ste ga nekada poznavali, a potpunijem doživljaju doprinijet će upravo ono zbog čega i pamtimo Mapplethorppea, a to su njegove fotografije.