Apolitični

Manifestacija “Noć punog miseca” u Zadru

Ovog ljeta, na večernjem nebu, očekuju nas čak tri pojave “supermjeseca” ili pozicije mjeseca kada je u perigeju, tj. kada je svojom pozicijom najbliži Suncu pa tako i najsjajniji. Ova zanimljiva pojava, svojom prvom punom mijenom upriličit će i zadarsku manifestaciju “Noć punog Miseca” koja se u Zadru odvija već punih trinaest godina. Svake godine, krajem srpnja i početkom kolovoza, skupina kulturnjaka i gastronoma obilježava ovaj događaj na zadarskoj rivi ugošćujući tako turiste i posjetitelje iz cijele Hrvatske pa i svijeta.

Ovogodišnja manifestacija će se održavati tri dana i to u periodu od 10. do 12.kolovoza. Simbioza kulture, hrane i običaja zadarskog podneblja započet će sa zalaskom sunca koje je svojim spektakularnim odsjajem boja svojedobno oduševio čak i Alfreda Hitchcocka, a sunčevim odlaskom s nebeskog svoda Zadrani i svi prisutni pozdravit će Mjesec u njegovom punom sjaju dobrom zabavom.

Naime, ovog vikenda, zadarski Poluotok te riva, osvijetljeni bakljama i uglazbljeni dalmatinskim notama i zvukom Morskih orgulja, svojim gostima ponudit će cijelu paletu mediteranskih okusa i mirisa. Kako bi sjaj punog mjeseca došao što jače do izražaja grad će ugasiti svu javnu rasvjetu te time uveličati posebnost ovog događaja koji spaja bodulsku i vlašku tradiciju. Tako će ugostitelji grada Zadra i njegove okolice na svojim štandovima nuditi sve autohtone proizvode svog podneblja, od paškog sira Gligora, maslinovog ulja, slanih srdela, popularnih fritula te slastica za one najmlađe. Štandove će okititi i vješto izrađena paška čipka koja svoju tradiciju posebne rukotvorine njeguje od davnina, a privezani brodovi tako će postati šankovi i izvori dobre glazbe i zabave. S posebnim oduševljenjem dočekat će se i nastup KUD-a Radovin koji već godinama svojom pjesmom i plesom uveseljava sve prisutne.

Osim dobre zabave te uživanja u jelu i piću do ranojutarnjih sati, organizatori ove manifestacije mole sve uzvanike za strpljenje u gradskom prijevozu  koji će zbog smanjenja gužve te boljeg i sigurnijeg protoka pješaka biti reguliran na način da neće biti pristupa automobilima na Poluotok. Stoga se mole svi koji večeras planiraju okusiti čari ove manifestacije da svoja prijevozna sredstva ostave pred vratima gradskih bedema te laganom šetnjom uživaju u zadarskoj rivi obasjanoj isključivo sjajem mjeseca te vedrim raspoloženjem svih prisutnih.

Više u kategoriji: Vijesti dopisnika

Ivana Tolj