Apolitični

Manifestacija „Jesen u Kaštelima”

Manifestacija „Jesen u Kaštelima”, jesenska priredba koja tradicionalno okuplja proizvođače domaćih autohtonih proizvoda.
U cilju promicanja agro-turističke ponude Kaštela i tradicijskih djelatnosti Turistička zajednica grada Kaštela i Grad Kaštela u suradnji s kaštelanskim udrugama i odgojno-obrazovnim ustanovama organizira manifestaciju „Jesen u Kaštelima – Sajam plodova zemlje” u kojoj su objedinjene manifestacije Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Ovom manifestacijom želi se „oživjeti” i očuvati tradicija te prenijeti mladim generacijama tradicijska priprema hrane, slastica i drugih jela i pića kroz kvalitetnu i autentičnu interpretaciju gastro i eno ponude Kaštela i Dalmacije.

Manifestacija „Jesen u Kaštelima” održava se na Svjetski dan hrane 16. listopada 2016. na prostoru Brce, Kaštel Kambelovac od 9 do 14 sati.

Manifestacija „Jesen u Kaštelima”

Poljoprivreda u Kaštelima ima dugu i bogatu tradiciju, a otkriće kaštelanskog crljenka, kao sinonima vinske sorte Zinfandel učinio je grad Kaštela jednim od najpoznatijih vinskih destinacija u svijetu. Stoga u cilju promocije ovog jedinstvenog brenda te predstavljanja bogatstva autohtonih eko proizvoda u Kaštel Kambelovcu održat će se sajam jesenskih proizvoda uz kulturno-zabavni program.

Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje obilježavaju se od 1991. godine u Kaštelima u odgojno-obrazovnim ustanovama, a već 20 godina kao jedinstvena gradska manifestacija na trgovima i ulicama. Svake godine tijekom listopada u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama, učeničkim domovima upriličuje se ova manifestacija kako bi se ukazala važnost očuvanja i zaštite okoliša, zdrave prehrane i ekološke poljoprivrede.

10:00 sati svečano otvaranje manifestacije uz kulturno – gastro – zabavni program.
Na izložbeno-prodajnim štandovima škole, vrtići, udruge, proizvođači će predstaviti krušne proizvode i plodove zemlje, kaštelanski vinari predstavit će svoja vina i proizvode, a naći će se i drugi eko proizvodi obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Osim kruha i krušnih proizvoda, predstavit će se i stara zaboravljena jela, recepti, ljekovito bilje, pripravci od ljekovitog bilja te stari alati.

Izložbu posvećenu 20. godišnjici centralne manifestacije Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje u Kaštelima, biti će upriličena u Bratskoj kući koja će biti otvorena tijekom trajanja manifestacije.

Manifestacija će imati i humanitarni karakter – za kaštelansku kuću za beskućnike , odnosno udrugu Sv. Jeronim koja o njima skrbi.

Prijave za sudjelovanje na manifestaciji su na:
Kontakt telefon: 021/228-355 email: info@kastela-info.hr
U slučaju lošeg vremena manifestacija će se održati u Bratskoj kući K. Kambelovac, Brce